Close search

Úzkosti a deprese narůstají, odborníci varují před epidemií perfekcionismu

Pixabay.com Zdroj: Pixabay.com

Jsou to mileniálové, mladí ambiciózní lidé, kteří tvrdě pracují, aby si splnili svůj sen o úspěchu. Mají kolem sebe mnoho přátel. Nechybí jim podpora blízkých a rodiny. A přesto jednoho dne klepou na dveře psychologa či terapeuta. To proto, aby přiznali své psychické potíže a pokusili se jich zbavit.

Úzkosti a deprese dnes zaznamenáváme u mladých lidí více než kdy dříve. Tito lidé mají všechny podmínky pro spokojenost, ale spokojeni nejsou. Čím to je?

Tváří v tvář dokonalosti virtuální reality

Moderní společnost podporuje nezdravou soutěživost. Chyby jsou zvýrazňovány a považovány za nepřijatelnou slabost. Lidé jsou neustále konfrontováni se zdánlivou dokonalostí světa na sociálních sítích. Virtuální obraz dokonalého světa vnímají jako realitu, které se pak snaží dosáhnout. Chtějí být lepší, než jsou. Usilují o perfektní obraz sebe sama, dokonalý vzhled, dokonalý osobní i pracovní život.

I psychologové Paul Hewitt a Gordon Flett zaznamenávají nepřiměřený tlak na dokonalost. Jestli něco odlišuje současnou mladou generaci od těch předchozích, je to dle oborníků perfekcionismus. Perfekcionismus, který dnes narůstá až do rozměrů epidemie, je přímo toxický. Znamená nepřiměřenou touhu po dokonalosti, neschopnost odpouštět chyby a tvrdou sebekritiku.

To potvrzuje i studie Americké psychologické asociace. Jak se změnili studenti USA, Kanady a Británie od devadesátých let? Podívejte se do fotogalerie, kde najdete výsledky studie.

Chyby se dnes neodpouštějí

Toxický perfekcionismus přerůstá zdravou míru ambicí či píle, je to posedlost, strach ze selhání. Perfekcionismus nečiní člověka schopným dosáhnout vytčených cílů, naopak. Perfekcionista si klade nereálné cíle. Nedokáže se pak smířit s neúspěchem, neumí přijmout své slabé stránky. Má negativní postoj k sobě samému. Není divu, že perfekcionismus vede k úzkostem a depresím. . Psychologové ho spojují také s poruchami osobnosti. Jde především o anankastickou poruchu osobnosti či obsedantně kompulzivní poruchu.

PODÍVEJTE SE DO GALERIE NA SMUTNÁ FAKTA O LIDECH V DEPRESÍCH:

Odkazy:

https://theconversation.com/how-perfectionism-became-a-hidden-epidemic-among-young-people-89405

https://www.apa.org/news/press/releases/2018/01/perfectionism-young-people

http://www.solen.sk/pdf/c6f9c8006d2c7fdfed0b97eba5d74e29.pdf

Nejčtenější články