Close search

Umění zvyku: Dělejte 12 týdnů jednu činnost a už ji budete vykonávat neustále

Pixabay.com Zdroj: Pixabay.com

Zamysleli jste se někdy nad tím, čím to je, že někteří lidé si řeknou „Dnes začínám cvičit/zdravě jíst/více číst...“ a opravdu to dotáhnou do konce? Na druhé straně bariéry stojí ti, o kterých už dopředu víte, že vydrží týden, maximálně dva. Čím je dána ta závratná propast mezi těmi, kdo daný cíl splní?

Zvyk je železná košile, kterou si chceme obléci

Negativní zabarvení z tohoto rčení je zřejmé. Ovšem my se přesně do tohoto bodu chceme dostat. Ve chvíli, kdy náš mozek nepřemýšlí, proč daný úkon vykonává, se dostáváme do velmi pohodlné zóny. Princip zvyku funguje jak na negativní zvyky (kouření, odemykání telefonu hned po probuzení), tak i na ty pozitivní. Ve chvíli, kdy danou činnost budeme vykonávat automaticky, máme vyhráno.

21 dnů nestačí

Kde se vzala tu se vzala poučka o tom, že pokud budete dělat jednu činnost 21 dnů po sobě, budete ji dělat automaticky celý život. Spoiler: není tomu tak. Podle studie Londýnské univerzity, kterou vedl tým Phillippa Lally,  je k vytvoření zvyku potřeba přibližně 12 týdnů. Po této době se bude jednat o zvyk, který bude velmi těžké odstranit z vašeho života. Tak vybírejte s rozvahou.

Zvyky budujte postupně

Čím vyšší cíl si dáte, tím je pravděpodobnější, že jej nesplníte. Pokud si chcete vytvořit zvyk, zkuste jej rozdrobit na co nejmenší puzzle, které budete následně skládat dohromady. Chcete žít zdravě? Rozdělte si zvyk na menší části – například: ráno vypiji celou sklenici vody. Budu každý den alespoň 10 min cvičit. Sním dva kousky ovoce za den. A tak dále. Vytvoříte si síť menších záchytných bodů, které bude váš mozek časem sám vyžadovat.

Donuťte se

Víte, že chcete jít ráno před prací cvičit, ale už teď podvědomě tušíte, že nevstanete? Domluvte se s parťákem nebo si zítřejší lekci zaplaťte už dnes. Vytvoření zvyku bolí. A peněžní ztráta také. Jednoduše si do svého nového rituálu zakomponujte prvek, který nesmíte vynechat a zároveň trest nebude „pouze“ v podobě vašeho zhrzeného ega.

V GALERII NAJDETE PÁR DALŠÍCH TRIKŮ, JAK SE NAUČIT ZVYKU:

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu