Close search

Touha po změně může odstartovat nový život, ale je také projevem krize

Pixabay.com Zdroj: Pixabay.com

Někdy přichází dokonce ještě před třicítkou s prvními známkami stárnutí. U někoho se objeví kolem čtyřicítky, když děti odrostou a dosavadní kariéra nepřináší tolik očekávané sladké plody. U někoho se projeví klidně až po padésátce, když děti vylétnou z hnízda a život je najednou prázdný. Řeč je o fenoménu krize středního věku, který se projevuje různě, někdy jako naléhavé nutkání překopat celý dosavadní život.

Pocity nespokojenosti s vlastním životem, nepříjemné vzpomínky, strach z budoucnosti, někdy i projevy hypochondrie, podrážděnost, úzkosti až deprese se v krizi středního věku pojí s touhou po změně. Člověk zažívá pocity prázdnoty a snaží se je naplnit, někdy až bizarními způsoby.

Mladá milenka, sporťák a nabarvené vlasy

Na obrázku typické krize středního věku bude nejspíš zářit sportovní auto a vyzývavá blondýna po boku muže, který se zoufale snaží zastavit čas. Stěžejním problémem je neschopnost přiznat si pravdu. Než na to člověk přijde, může přijít o dlouhodobý vztah, rodinu nebo pracovní místo. Život se může obrátit vzhůru nohama, ale čas zastavit nejde. Změna image nenahradí potřebnou sebereflexi, ale člověku v krizi se to jen těžko vysvětluje.

Krize středního věku bývá zastřena v mnoha emocích a potížích. Psychiatr prof. MUDr. Michal Hrdlička, CSc., spoluautor knihy Krize středního věku, upozorňuje na podvědomé obranné mechanismy, které nám nedovolují podívat se pravdě přímo do očí. Navíc se nedá jednoznačně říct, kdy že ten střední věk vlastně nastává. Pokaždé, když přijde pocit, že jsme nedosáhli vytyčených cílů – a bohužel již nikdy nedosáhneme, můžeme čelit krizi středního věku.

Když se představy o životě střetnou s realitou

Je logické, že nezkušený člověk má zkreslené představy o životě. Své cíle si stanovuje na nereálných podkladech a zcela přirozeně je pak v průběhu života upravuje na základě prožitých zkušeností. V určitém životním období musíme prostě jen upravit své hodnoty a potřeby, přizpůsobit tempo svým možnostem. Není nutné hned zásadně překopávat celý život.

Na druhé straně je možné krizi středního věku opravdu pojmout jako šanci na nový život. Může být impulzem pro prospěšnou změnu rodinných poměrů, práce, místa k životu, dokonce duchovních hodnot, ovšem za předpokladu, že nebudeme klamat sami sebe. Je totiž jen otázkou času, kdy se objeví další šediny, milenka začne mít krizi také a sporťák bude potřebovat do servisu.

KRIZE STŘEDNÍHO VĚKU - NEVÍTE, CO S NÍ? POMŮŽE VÁM FOTOGALERIE:

Literatura: Blatný, Marek; Hrdlička, Michal; Kuric, Julián: Krize středního věku: Úskalí a šance. Praha: Portál, 2006.

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu