Close search

Teprve první měsíc a už zažíváme ten nejdepresivnější den v roce

Pixabay Zdroj: Pixabay

Vánoční svátky jsou za námi, zůstalo po nich vyčerpání a prázdné peněženky. Novoroční předsevzetí už většina z nás stihla porušit, to náladě zrovna nepřidá. Jaro je v nedohlednu a psychika se potýká i s nedostatkem slunečního světla. Není divu, že bývají lednové dny depresivní. Právě na leden připadá také nejdepresivnější den v roce. V Británii se připomíná jako Blue monday, tedy chmurné pondělí. Letos vychází na 20. ledna.

Ať je to jakkoli, jisté je, že začátek roku je pro psychiku náročný. Už jenom kvůli menšímu množství světla, se kterým se musíme denně vypořádávat.

Víc než promyšlený marketing

Blue monday má jistě své logické opodstatnění, avšak nejde o žádný odborný pojem, naopak. Depresivní den původně vznikl jako marketingový tah jedné britské cestovní agentury. Ta v lidech chtěla vyvolat pocit, že potřebují odcestovat na dovolenou za sluncem. Zatímco ona cestovní kancelář zkrachovala, Blue monday jako nejdepresivnější den v roce přetrval. Připomíná se stále častěji, zpravidla třetí pondělí v prvním měsíci roku.

Ať je to jakkoli, jisté je, že začátek roku je pro psychiku náročný. Už jenom kvůli menšímu množství světla, se kterým se musíme denně vypořádávat. Ostatně stále zažíváme období sezónní afektivní poruchy. Navíc, dle statistik japonských vědců je pondělí opravdu rizikovějším dnem než dny jiné. Údajně právě v pondělí stoupá počet sebevražedných pokusů, alespoň v Japonsku.

Léčba světlem

Nedostatek slunečního svitu a přirozeného denního světla k tomuto období patří. Pro psychickou pohodu se však můžeme postarat alespoň o světlo umělé. Není nic jednoduššího, než si pořídit silnější žárovky nebo doplnit interiér o nová svítidla. Někdy stačí i drobnosti, třeba vyčistit okenní skla nebo vyměnit záclony za vzdušnější.

Odborníci mají k dispozici i chronologickou léčbu, tzv. fototerapii, kdy pacienta vystavují účinkům silného bílého plnospektrálního světla. Pokud se člověk dostane do stádia těžké deprese, právě odborná pomoc bývá ta nejefektivnější. Vedle fototerapie odborníci nabízí pacientovi také efektivní farmakoterapii a psychoterapii.

DEPRESE JE OPŘEDENA MNOHA MÝTY. TY NEJČASTĚJŠÍ PŘEDSTAVUJE FOTOGALERIE:

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu