Close search

Svobodná matka a oscarová herečka Charlize Theron slaví 45. narozeniny

Showpix.cz Zdroj: Showpix.cz

Charlize Theron celý život s něčím válčí. Ty největší boje ale neúnavně svádí mimo filmových kamer.

Její rodiště, Jihoafrická republika, je trochu matoucí, protože má holandské, německé a francouzské kořeny. Není to ale její krása a výška 177 centimetrů, co z ní dělá jednu z nejzajímavějších hereček současnosti.

Sama totiž tvrdí, že vzhled vám jenom otevře dveře, protože vždy se najde někdo mladší a hezčí. Takže se vždy musí spoléhat na něco jiného.

Charlize ve válce

Seznam zranění, která utrpěla na filmování, by byl patrně delší než u kdejaké kaskadérky - zlomený zub, opakovaně naražené obratle nebo poškozené hlasivky. Častěji se prý zraní na natáčení běžných filmů, než těch akčních, ve kterých se v posledních letech také etablovala.

Vypadá to, jako kdyby pro ní byla práce boj. Jenže její nejdůležitější zápasy se odehrávají mimo kamer. Charlize nezapadala do svého okolí, jako dítě často trpěla žloutenkou a musela se léčit. Z otce se vyklubal alkoholik, který sahal jak po flašce, tak po násilí. Bylo jí patnáct, když matka zastřelila otce v sebeobraně.

V šestnácti Charlize získala modelingový kontrakt, a místo toho, aby vyrazila do světa sama, vzala sebou také matku, nejdůležitější osobu svého života. Byla to také ona, kdo mladou ženu později postrčil k herectví. Jednu zimu se v New Yorku propadla do depresí poté, co si uvědomila, že kvůli zranění kolena z ní nikdy nebude baletka, byť to byl její velký sen. Máma jí tehdy řekla: „Buď přijdeš na to, co dělat dál, nebo se vrátíš domů, protože trucovat můžeš i v Jižní Africe.

Tvrdohlavá Charlize

Musela to být zajímavá a možná nepříjemná scéna, ale díky ní je dnes Charlize tam, kde je. V polovině devadesátých let jí máma koupila jednosměrnou letenku do Los Angeles a podporovala i nadále finančně. Jednou ale Charlize v bance odmítli proplatit šek, protože přišel z jiného státu a ona neměla americké občanství. Ztropila takovou scénu, že upoutala agenta Johna Crosbyho, který stál hned za ní a byl živelnou dívkou ohromen. Dovedl ji do herecké školy a v roce 1995 už se objevila ve svém prvním filmu. Ne moc dobrém, jde o horor Kukuřičné děti 3: Sklizeň ve městě, ale spousta herců začínala právě takhle.

Důležité je, že se nenechala zaškatulkovat jako TA vysoká blondýna. Vědomá si tohoto handicapu, střídá žánry, nebojí se výzvy spojené s akcí (Atomic Blonde), ponoření do složitého charakteru (Pravidla moštárny), nebo fyzické a psychické proměny (Zrůda). Její postavy jsou obvykle silné ženy, které se perou s okolím a svým životem, nehledě na okolnosti.

Takovou je Charlize i v soukromém životě. Objevuje se na pochodech za ženská práva a dlouhodobě bojuje za manželství osob stejného pohlaví. Nechce se vdávat, dokud všichni nebudou mít stejná práva. „Mám tolik přátel, kteří jsou gayové a lesbičky a chtěli by se vzít, že bych nemohla mít klidný spánek," řekla pro Huffpost. Místo toho si adoptovala dvě děti, chlapce Jacksona a dívku August, a vychovává je jako svobodná matka.

Na nejzajímavější role Charlize Theron se můžete podívat do GALERIE:

Zdroje: nytimes.com, huffpost.com, wikipedia.org

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu