Close search

Strach z koronaviru podle psychologů? Ve skutečnosti se bojíme neznáma a nejistoty

Unsplash.com Zdroj: Unsplash.com

Ať prožíváme jakékoliv emoce, nevyplatí se je potlačovat. Negativním emocím bychom sice neměli dávat více prostoru, než je nezbytně nutné, přesto bychom si je měli dovolit. Výjimečná situace, ve které jsme se ocitli, logicky vyvolává strach. Je normální reakcí na zátěž. Jde o strach z onemocnění a jeho následků, strach o své blízké, ale také strach z neznáma a nejistoty.

Problémem je nakažlivost emocí. I strach se snadno šíří, zvláště prostřednictvím médií a sociálních sítí. Neměli bychom mu věnovat příliš pozornosti a už vůbec ne ho předávat jiným lidem. Avšak řešením není ani si strach zakazovat nebo se za své pocity vnitřně trestat.

Stav nouze

Psycholog Dalibor Špok prostřednictvím Českého rozhlasu radí přijmout své pocity jako normální projev nenormální situace, ve které jsme se všichni znenadání ocitli. Výčitky situaci jen zhoršují. Prospěšné je své pocity přijmout, ale současně ohlídat, abychom jim nedávali příliš pozornosti. Pomůže záměrně se věnovat něčemu jinému, ačkoliv to v karanténě může být složitější než běžně.

Co dělat?

Psychologové doporučují plánovat. Detailní plán by měl zahrnovat celý den a obsahovat všechny typy aktivit. Vedle práce nebo studia bychom si měli i v karanténě najít prostor pro pohybové aktivity. Kvůli psychickému zdraví je nutné myslet v plánu i na odpočinek, například v podobě čtení nebo rukodělných prací. Přestože je kvůli šíření nákazy omezený mezilidský kontakt, stále bychom měli myslet i na své sociální potřeby a být v kontaktu s lidmi alespoň na dálku. Moderní technologie nabízejí možností více než dost.

Pokud hledáte vhodné aktivity pro plánování svých dnů v karanténě, přijdou vhod nejrůznější společenské hry, také vaření nebo úklid. Naopak se vyhýbejte užívání alkoholu či jiných drog. V první chvíli se mohou jevit jako pomocníci proti stresu, ve finále však situaci zhoršují.

Situaci zhoršuje také šíření negativních emocí. PROČ A JAK NEKONTAMINOVAT PROSTŘEDÍ NEGATIVNÍMI EMOCEMI? PODÍVEJTE SE DO FOTOGALERIE:

Nejčtenější články