Close search

Spíme normálně? Z pohledu našich předků rozhodně ne, ti spali v noci dvakrát

Pixabay.com Zdroj: Pixabay.com

Spánek nevypadal vždy stejně. Model slunce zapadá - jdeme spát, slunce vychází - vstáváme, už dávno neplatí. Je to dobře? A jak vlastně ve skutečnosti spali naši předci?

Lovci-sběrači narušili prosté přizpůsobení spánku a bdělosti střídání dne a noci tím, že ovládli oheň a po celou noc si svítili. Mimochodem, toto lze považovat za první světelný smog. A navíc se střídali v hlídkování a ochraně před nebezpečím, takže vlastně zavedli práci na směny.

Kdy se spalo lépe?

Dlouho byly zažité také dva noční spánky s malou pauzou uprostřed, která se využívala na malé občerstvení nebo k modlení . K dnešní celonoční podobě spánku jsme se přiklonili v polovici 19. století s nástupem postindustriální společnosti, která pracovala s něčím, co bychom mohli nazvat práce od devíti do pěti. A ze dvou nočních spánků se stal jeden nepřerušovaný.

Spánkový antropolog David Samson z Torontské univerzity říká, že pokud jde o normální spánek, není možné posuzovat jej z pohledu současného člověka. „Naše společnost má 24 hodin denně sedm dní v týdnu přístup ke světlu a regulaci teploty. V podstatě jsme tím potlačili náš cirkadiánní rytmus.

Vnitřní biologický čas

Zkusme si to přeložit do češtiny. Cirkadiánní rytmus je vlastně vnitřní biologický čas, který reguluje různé procesy v těle. Nejvýznamnějším je právě střídání bdělého stavu a spánku.

Už z pojmu circa je patrné, že jde o přibližný systém (pohybuje se v rozmezí 20 až 28 hodin) a každý se den synchronizuje podle střídání světla a tmy. Pokud se rozdíly mezi nimi stírají, má to za následek civilizační nemoci jako jsou nádory, obezita, poruchy spánku, deprese nebo kardiovaskulární choroby.

Co všechno může narušit kvalitu spánku? Podívejte se do GALERIE:

Nejčtenější články