Close search

Semafor: Technika, se kterou dostanete svůj vztek pod kontrolu

Pixabay.com Zdroj: Pixabay.com

Vztek sám o sobě není špatný. Je to přirozená lidská emoce, která se pohybuje na stupnici temperamentu každého z nás. Potíž nastává ve chvíli, kdy je vzteku příliš. Pokud emoční výbuchy ohrožují osobní či pracovní život, pokud se dostává na hranici násilí, je potřeba něco dělat. Jednou z možností, jak se naučit pracovat s vlastní zlostí, je jednoduchá technika označovaná jako semafor.

Semafor je universální pomůckou v jakémkoliv prostředí, dokonce i tom pracovním. Uplatňuje se u dospělých i při práci s dětmi. Je prospěšná pro zvládání vlastního vzteku a impulzivity, ale může být užitečná i při nejrůznějších závislostech.

Semafor v praxi mezilidských vztahů funguje jako semafor v silničním provozu. Každý má své tempo, charakter, osobnost, emoce a zájmy. Lidé se však střetávají. Aby toto střetávání mohlo proběhnout bez karambolů, vzteku a podráždění, je třeba čas od času zabrzdit. Tím se také sladí vzájemné tempo.

Červená

Prvním krokem je rozpoznání spouštěčů vzteku a také signálů těla. Pokud nastane situace, která znamená riziko, že ztratíte nervy, nastává čas zastavit se. První fáze je jako červené světlo semaforu, je prospěšné kvůli uvědomění si potenciálního rizika. Stopku dostává autopilot, automatické jednání a přirozené pudy.

Technika semaforu je dle Williama Daviese, autora knihy Jak překonat vztek a podrážděnost, mocná a účinná. Autor ovšem současně upozorňuje, že červené světlo někdy svítí jen několik málo sekund, někdy naopak celé hodiny nebo dokonce dny. Rozpoznat rizikové podněty nebo signály emočního stavu těsně před výbuchem vyžaduje trénink, užitečná může být i všímavost - mindfulness.

Žlutá

Jakmile zastavíme automatické jednání, je čas dát prostor rozumu, aby našel nejlepší řešení situace. Hodit se můžou i techniky první pomoci při stresu, jako je hluboké dýchání, počítání do deseti nebo třeba procházka. I ta může být řešením.

Zelená

Po červené a žluté nastává na semaforu zelená. Nyní tedy realizujeme řešení, které jsme v dané situaci vybrali jako nejlepší.

Může se stát, že vybrané řešení nebylo to pravé. Součástí poslední fáze by mělo být i vyhodnocení situace a zvolené metody. Pokud se neosvědčila, může se v budoucnu osvědčit jiná. I snaha o zvládnutí situace se cení.

CHCETE SVŮJ VZTEK DOSTAT POD KONTROLU? PODÍVEJTE SE DO FOTOGALERIE:

Literatura: Davies, W.: Jak překonat vztek a podrážděnost. Praha: Grada, 2014

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu