Close search

Schází vám motivace? Zkuste spravovat svoji energii, ne svůj čas

Unsplash.com Zdroj: Unsplash.com

Prakticky není zaměstnání, které by časem člověka trochu neomrzelo a s přibývajícími lety je někdy těžší nacházet starý elán a motivaci.

Přijedete na setkání a člověk, který si sedne za stůl oproti vám jen srší energií a nápady. Vy je máte také, ale někdy jim trvá dlouho, než se dostanou ven.

Za chybějícím drivem může být i úbytek motivace. Ten se čas od času nevyhne nikomu. Ale ti nejlepší hráči se naučí, jak s ní pracovat neustále a dostanou se proto dál než vy. A o poznání rychleji.

Pečlivě zvažuje, co s energií

Většina doporučení ohledně produktivity nabízí tipy a triky pro lepší správu času. Slibují efektivitu a nejrůznější techniky, které vám rozdělí den tak, abyste se mohli věnovat úkolům a nemarnit čas podružnostmi.

To je sice fajn, ale s motivací to moc nesouvisí. Ta je totiž podle některých psychologů energetický problém. Můžete mít všechen čas na světě, ale pokud ho věnujete věcem, které vás obírají o energii, motivace si vezme stejně dlouhou dovolenou.

Paradoxně, i s omezeným časem můžete, za předpokladu dostatku energie a motivace, dosáhnout podstatně víc.

Začněte den dobře

Pokud se pustíte do práce nebo života vůbec z tohoto úhlu pohledu, je doporučováno nezačít den tím nejnudnějším, ať to máte rychle za sebou, ale těmi nejzajímavějšími úkoly.

Ony vám umožní vstát ráno s lehkou hlavou, protože vás čeká něco, na co se můžete těšit a nakopne to celý den. I ty nudné a nezajímavé úkoly pak v návaznosti na nastartovaný flow půjdou lépe.

Tajným tipem manažerů velkých společností bývá delegování energeticky náročných problémů na někoho jiného. To sice zní jako řešení, ale ne vždy máte tuto možnost po ruce. A můžete třeba stát na opačném konci, takže vám takový úkol spadne do klína.

Pak je dobré zkusit následovné - místo rozložení náročných úkolů do delšího časového období je shrňte do co nejmenší doby. Roztahování by vás mohlo obírat o energii zbytečně dlouho.

Jak ještě získat motivaci? Podívejte se do GALERIE:

Nejčtenější články