Close search

Rozkazuje vám? Naučte ho, jak s vámi správně komunikovat

Pixabay Zdroj: Pixabay

Komunikace je základním stavebním kamenem každého vztahu. Pokud spolu partneři neumějí mluvit a dohodnout se na kompromisu, pak podobný vztah bude jen těžko přežívat. A čemu je nezbytně nutné se v komunikaci vyhnout?

Pokud chcete žít se svým protějškem v harmonickém vztahu, rozhodně byste měli ovládat umění komunikace. Bez toho může vztah velmi rychle zaniknout. Existuje ale několik základních principů, které jistě pomohou dosáhnout konstruktivního rozhovoru a najít společné řešení problému.

Na stejné úrovni

Pro konstruktivní komunikaci je velmi důležité, když se partneři cítí rovni a nikdo se nesnaží mít viditelně navrch. V reálném životě se samozřejmě podobný vzorec splňuje velice těžko, protože ve většině vztahů má jeden z partnerů hlavní slovo. Tento přístup by ale v žádném případě neměl bránit tomu druhému, aby svobodně vyjadřoval svá přání a myšlenky.

Emoce na uzdě

Je zcela pochopitelné, že ve vztahu s blízkým člověkem, do kterého investujete velké množství času i citů, budou mít emoce často volný průchod. Avšak při komunikaci, kdy potřebujete vyřešit problém nebo najít společný kompromis, je důležité držet city na uzdě. Vyrovnaná konverzace je pro pár mnohem užitečnější a nemá tak velké sklony přejít v hádku.

Žádejte, neobviňujte

Pokud chcete, aby se váš vztah vyvíjel správným směrem - tedy abyste s partnerem budovali domov, ve kterém se budete respektovat - musíte se svojí polovičkou zacházet odpovídajícím způsobem. Vždy je důležité projevovat respekt - a to hlavně, když potřebujete, aby partner něco udělal. Vždy je lepší požádat, aby vám partner pomohl uklidit nebo umýt nádobí, namísto toho, abyste poukazovali na to, jaký je v bytě nepořádek.

Pozor na příkazy

Život ve vztahu není to samé jako působení v armádě. Většina lidí nemá ráda rozkazy. Pokud se nimi setká, často se jim instinktivně brání. Pokud se tedy chcete vyhnout častým hádkám ve vztahu, zapomeňte na rozkazy a zkuste se vždy domluvit.

POZOR! EXISTUJÍ SLOVA, KTERÁ DOKÁŽÍ KAŽDÉMU VZTAHU PĚKNĚ ZAVAŘIT! ČTĚTE ZDE:

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu