Close search

Psychopat v práci: Připravte se na nejhorší! Rady, jak s ním vycházet

Pixabay.com Zdroj: Pixabay.com

Pojem psychopat již sice v odborném slovníku nenajdeme, přesto na psychopaty narážíme úplně všude. Psychiatrie místo pojmu psychopat využívá různé pojmy ze skupiny poruch osobnosti. V praxi se pod tímto pojmem rozumí zejména člověk s příznaky disociální poruchy osobnosti.

Jednoduše jde o člověka sebestředného, amorálního a bezohledného. Chybí mu schopnost respektu a soucitu s druhými. Na druhé straně ho žene touha po moci a nezkrotné ambice. Není divu, že ho přitahuje prostředí peněz a moderních korporací.

Korporátní psychopat

Psychopati jsou mezi námi, píšou to i v tomto článku. Asi 1 % populace má psychopatické rysy, podíl psychopatů ve vedení korporací je však mnohem vyšší. Je tak vysoký, že se pro něho vžil pojem korporátní psychopatie. Přišli s ním autoři knihy Hadi v oblecích Paul Babiak a Robert D. Hare.

Robert D. Hare je kanadský kriminální psycholog, který celý život zkoumá společensky nebezpečné jedince. Je pro ně typická velmi obtížná léčba a nesnadná diagnóza. Sám Hare tak přišel se seznamem psychopatických rysů PCL, které mají pomoci psychopata odhalit. Právě tento seznam využil také psycholog v oblasti lidských zdrojů Paul Babiak. Díky možnosti otestovat asi tři stovky lidí z managementu odhalil psychopatické rysy i u těch, kteří byli považováni za příjemné a pozitivně naladěné osobnosti. Jestli psychopat něčím vyniká, je to umění okouzlit druhé.

Jak se pozná psychopat?

Potíž s psychopaty je ta, že je nelze poznat na první pohled. Umí totiž udělat skutečný dojem, když vědí, že jim to bude na něco užitečné. Jak uvedl Hare v rozhovoru pro Reflex: „Jsou to vynikající manipulátoři. Po setkání s psychopatem tak můžete mít pocit, že jde o úžasného člověka.“

Psychopati pro svůj úspěch udělají vše, dokonce se budou jevit i jako empatičtí lidé. Jakmile však nad někým získají moc, dají mu okusit svoji bezcitnou osobnost v plné síle. Že člověku udělají ze života peklo, potvrzují i v HRkavárně.

Jak jednat s psychopatem v práci?    

Psychopatovi se bohužel nedá vždycky vyhnout. Dá se však vyhýbat alespoň nadbytečným konfliktům a konfrontacím s psychopatem. V práci se vyplatí klid a asertivita. Poznejte své slabé stránky a připravte se na to, že je psychopat v práci použije proti vám.

NA DESET ZÁKLADNÍCH PRAVIDEL, JAK JEDNAT S PSYCHOPATEM V PRÁCI, SE PODÍVEJTE DO GALERIE!

Literatura:

Babiak, P., Hare, R. D. Hadi v oblecích: aneb Psychopat jde do práce. Praha: Academia, 2014.

Zdroje

https://www.idnes.cz/xman/styl/psychopati-chirurgove-umelci-kreativita.A170816_174635_xman-styl_fro

https://www.reflex.cz/clanek/rozhovory/69086/kanadsky-kriminalni-psycholog-hare-kdybych-nestudoval-psychopaty-ve-vezeni-zkoumal-bych-je-na-burze.html?foto=2%3Fmver%3D1

http://www.hrkavarna.cz/stale-rubriky/management-a-leadership/nenapadny-puvab-korporatni-psychopatie/

Nejčtenější články