Close search

Psychologický ústav Akademie věd radí: Zůstaňte zdraví. Jak to v době koronaviru udělat?

Unsplash.com Zdroj: Unsplash.com

Prožíváme náročné období, situaci, kterou nikdo z nás nepředvídal a nikdo nedokáže odhadnout její vývoj. Zatímco koronavirus útočí na naše zdraví, lidská psychika se musí vypořádat s ohrožením a nejistotou, kterou epidemie protlačila do našich každodenních životů. Není to snadné. Pomoc nabízí i psychologové, kteří vydali rady, jak současný stav nouze zvládat.

Mezi radami, které nabízí Psychologický ústav Akademie věd ČR na svých sociálních sítích, je i tato: „Zůstaňte zdraví.“ Co to znamená v kontextu šířící se nákazy?

S mozkem je potíž

S karanténou a omezením mezilidského kontaktu vypadá náš každodenní život jinak, než jsme zvyklí. Zvláště v záplavě zpráv o šíření epidemie bychom snadno mohli podlehnout myšlence, že jsme nemocní. Nevíme, jak se v novém denním rytmu chovat, a tak můžeme mít tendence se chovat jako nemocní.

„Nedávejte svému mozku záminku myslet si, že jste nemocní. Samozřejmě, pokud tedy nemocní opravdu nejste,“ radí psychologové, současně také radí pečovat o sebe.

Stres je všudypřítomný, ať chceme nebo ne

Čelíme stresu, který se dá přirovnat ke stresu prožívanému lidmi ve válečném stavu. Se stresem se navíc nemůžeme vypořádat tak, jak to děláme běžně. Nemůžeme si jít zacvičit, nemůžeme do relaxačního centra, do sauny, nemůžeme za kulturou nebo do restaurace. Pokud máme současný stres zvládnout, nejprve musíme najít nové způsoby jak. Právě narušená rutina a standardy běžného života jsou navíc pro psychiku další zátěží.

To, že aktuálně prožíváme negativní emoce – strach, nebo dokonce paniku, je normální. Neměli bychom jim podléhat, ale neměli bychom je ani potlačovat. „Zajídat ani zapíjet stres není ten nejlepší nápad,“ upozorňují odborníci. Naopak radí stravovat se střídmě, zaměřit se na dostatek vitamínů a kvalitní pitný režim. Doporučují myslet pozitivně a zůstat aktivní, rozhodně nezapomínat ani na pohyb, ač v nestandardním režimu.

Jak se vyrovnat se stavem nouze? Jak zvládnout emoce jako je strach? PODÍVEJTE SE DO FOTOGALERIE:

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu