Close search

Proč lidé milují motivační citáty? Aneb jak nás jednoduchá věta dokáže hnát kupředu

unsplash.com Zdroj: unsplash.com

Každý to asi znáte. Máte složité období, úplně se vám nedaří a cítíte se, jakoby nic nemělo cenu. Dochází vám všechny síly a říkáte si, že na to prostě už nemáte. V takové chvíli potřebujete rychlou a silnou injekci něčeho, co vás znova nastartuje. Nebojte, nemusíte běžet do lékárny. Může vám pomoci jen jedna krátká věta.

V životě každého z nás občas přijde období, kdy chceme něco změnit. Neutichající vnitřní touha dělat něco jinak. Ať už jde o práci, vztahy nebo životní styl. Psychologové považují za esenci motivace přetrvávající a energické chování, které je orientováno na určitý cíl. Motivace něco změnit často vychází právě z určité neuspokojené potřeby. Pokud však nejde o potřebu základní, jako je například jídlo, lidé často velmi rychle ztrácí své prvotní zapálení.

Stačí jen pár slovíček

K tomu, aby si člověk udržel ten správný tah na branku, je třeba si stále dodávat palivo v podobě vnějších stimulů. Může vás motivovat například váš šéf, vaši přátelé nebo rodina. Občas, ale motivace od okolí chybí. Právě zde se lidé často obracejí k motivačním citátům nebo motivačním knihám. Právě citáty jsou přesně tou malou a rychlou dávkou paliva do vašeho motoru, která vám může pomoci, když se vám v hlavě zrovna honí myšlenky - nejsem dost dobrý nebo nemám na to. Další skvělou funkcí těchto krátkých energických vět je to, že ve vás mohou iniciovat úplně nové myšlenky nebo zcela svěží pohled na věc.

Má to ale jeden háček

Teď si možná říkáte, že máte vyhráno. Stačí si každý den přečíst pár motivačních citátů a úspěch přijde. Bohužel mnoho lidí dnes ztrácí hodiny na sociálních sítích prohlížením si inspirujících vět slavných lidí, kteří dokázali velké věci. I když vás motivační citáty mohou nakopnout tím správným směrem, rozhodně vám jejich čtení nepomůže k tomu být úspěšnější. Proto je používejte s rozvahou a raději věnujte hodiny strávené nad jejich čtením, prací na něčem, co vás v životě posouvá kupředu. Všichni přece víme, že bez práce nejsou ani koláče.

V GALERII SE PODÍVEJTE NA 6 CITÁTŮ, KTERÉ VÁS NASMĚRUJÍ SMĚREM VZHŮRU:

Nejčtenější články