Close search

Potvrzeno vědci: Proč s chytrými technologiemi hloupneme?

Pixabay.com Zdroj: Pixabay.com

Chytré technologie vznikly především proto, aby nám ulehčovaly život. Přinášejí komfort a celou řadu výhod, na druhé straně mají i negativní dopady. Tím, že v mnoha oblastech přemýšlejí za nás, sice přemýšlení usnadňují, ale právě to ústí ve značnou lenost mozku.

Čím méně používáme mozek, tím hůř nám to myslí

Mozek pracuje podobně jako svaly. Potřebuje trénink. Tréninkem, tedy mentální činností, posilujeme své mentální schopnosti. Trénovat se dá pozornost, paměť, myšlení, nakonec i zvládání emocí. Jenže o tento trénink sami sebe ochuzujeme tím, že spoléháme na chytré technologie.

Ukládáme si do paměti chytrých telefonů, tabletů a počítačů to, co bychom si mohli zapamatovat, kdybychom nebyli až příliš pohodlní. Věříme Googlu nebo Wikipedii více než vlastním poznatkům. Kvůli chytré navigaci ztrácíme orientační schopnosti. Jak poznamenal Manfred Spizer, německý psycholog, psychiatr z kliniky v Ulmu a vědec z Centra pro výzkum učení a neurologie, autor knihy Digitální demence z roku 2014: „Pokud jezdíte autem, atrofují vám svaly. Pokud používáte GPS, atrofuje vám mozek.“

Digitální demence

Manfred Spizer ve své knize Digitální demence, podložené mnoha vědeckými výzkumy, upozorňuje také na to, že se snižováním duševní výkonnosti v souvislosti s využíváním digitálních médií nedochází jen ke zhoršování myšlení. Digitální média mají negativní vliv i na naši vůli, emoce, sociální chování a komunikaci. V rozhovoru pro Echo24 dokonce hovoří o tom, že psaní na klávesnici omezuje naše jemné motorické schopnosti a oslabuje některé části mozku.

Podobně to vidí i český neurolog, působící v Yale New Haven Medical Center a Cornell-Scott Hill Health Center, také ostrý kritik digitálních technologií a sociálních sítí Martin Jan Stránský.

Martin Jan Stránský v rozhovoru pro Moderní řízení upozorňuje na souvislost mezi intelektuálními dovednostmi a vybaveností slovníku. A právě na slovník má mít pozitivní vliv psaní jednou rukou. Děti se dnes přitom učí spíše psát na počítači nebo na tabletu, procesy spojené s pravopisem jim pak chybí.

Výzkum společnosti Microsoft zase hovoří o tom, že technologie narušují naši pozornost a schopnost koncentrace. A to ještě stále není všechno. Více odhaluje fotogalerie.

Literatura:

Spitzer, M. Digitální demence. Praha: Host, 2014.

Lanier, J. Ten Arguments For Deleting Your Social Media Accounts Right Now. Random House UK, 2018.

Odkazy:

https://echo24.cz/a/pUnSS/digitalni-demence-je-upadek-nasi-duse-rika-autor-bestselleru                   

https://modernirizeni.ihned.cz/c1-63282930-technologie-a-socialni-site-negativne-ovlivnuji-mozek

https://www.scribd.com/document/317442018/microsoft-attention-spans-research-report-pdf

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu