Close search

Podle vědců nás neúspěch dělá lepšími. Proč je to tak?

Pixabay.com Zdroj: Pixabay.com

Neúspěch je něco, co si zpravidla necháváme pro sebe a snažíme se na to zapomenout. To ale není dobře. Podle vědců bychom právě s tím měli pracovat. Může nás to posunout o hodně dopředu.

Nejde jen o přežití těch nejvhodnějších," citují The New York Times Dashuna Wanga, docenta managementu na Kellogg School of Management a spoluautora studie sledující kariérní postup dvou skupin mladých vědců.

Jedna získala důležitý grant na začátku kariéry, druhé se to jen těsně nepovedlo. Po deseti letech ale paradoxně druhá skupina měla lépe rozběhnutou kariéru, než ti, kteří byli úspěšnější v začátcích.

Výhody neúspěchu

Tito lidé se stali lepšími verzemi sebe," říká Wang o skupině, která do kariérního světa nevstoupila právě nejlépe. A dodává, že klíčovým přínosem tohoto výzkumu je to, že zlepšení výkonu je kauzálně spojeno se samotným neúspěchem.

Přijímání našich selhání, poučení a následný růst na těchto základech, je nedílnou součástí každé úspěšné kariéry. Zdrojem motivace může být i vedení záznamů o neúspěších. Zatímco klasický životopis sumarizuje naše úspěchy, schopnosti a kariérní postup, jeho opak, ten, který se zaměřuje na neúspěch, sleduje doby, kdy se nám něco nepovedlo a co jsme se z toho naučili.

Někdy má také přiznání neúspěchu v pracovním kolektivu schopnost polidšťovat prostředí. V očích kolegů je ten, kdo přiznává neúspěch, přístupnější a sympatičtější. Pokud tedy mluvíme o zdravém pracovním kolektivu.

Budoucnost neúspěchu

Uvědomili jsme si, že jsme mohli uspět v porozumění úspěchu, ale selhali jsme v porozumění neúspěchu," dodává Dr. Wang. „Víme, že úspěch přináší úspěch. Možná jsme se jen nedívali na lidi, kteří selhali dostatečně blízko možného úspěchu.

Tím otevírá velkou kapitolu, které se v budoucnu zajisté dostane podrobnějšího zkoumání. A možná se pak na neúspěch konečně přestane hledět jako na něco, za co by se člověk měl stydět, nebo si to nechávat jenom pro sebe.

A už vůbec by neúspěch neměl znamenat životní, studijní nebo kariérní stopku. Právě naopak.

Na tipy, jak překonat neúspěch, se můžete podívat do GALERIE:

Zdroje: nature.com, nytimes.com

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu