Close search

Pandemie útočí na nové frontě: Koronavirus podle vědců zvyšuje riziko sebevraždy

Pixabay Zdroj: Pixabay

Počet sebevražd u nás se zmenšuje již několik dekád, čísla za celou planetu ukazují pokles od roku 2010. To se ale v následujících měsících může změnit.

Průměrný počet sebevražd v České republice klesá podle údajů Českého statistického úřadu od poloviny šedesátých let. Z tehdejších 2 666 ročně se předloni dostal na 1 389.

Odborníci se zatím opatrně dívají na aktuální situaci, respektive její důsledky. Ve světě už totiž jsou náznaky, že pandemie pošle čísla sebevražd nahoru.

Skryté důsledky koronaviru

I když u nás dochází k postupnému uvolňování společnosti, není radno zapomínat na důsledky pandemie koronaviru. Odborníci se domnívají, že prodloužená izolace, pokles ekonomiky, spojený s masivní ztrátou pracovních míst, nebo nárůst domácího násilí, jsou rizikovými faktory pro sebevraždu.

Podle Jonathana Singera, docenta sociální práce na Loyolské Univerzitě v Chicagu, který je rovněž prezidentem Americké asociace pro studium sebevražd, by pandemie mohla vést k dalším sebevraždám v následujících měsících nebo dokonce letech.

Nikdy předtím jsme nebyli v takové situaci, takže vlastně nemáme moc informací, ale existují věci, které mě znepokojují," říká Singer. Studie podle něj ukazují, že hodně z toho, co veřejnost zažívá, koreluje s vyšší mírou sebevražedných úmrtí.

A když spáchá sebevraždu rodič, podstatně se tím zvyšuje riziko sebevraždy u dětí. Takže důsledky mohou přijít až za dlouhé dekády.

Boj na dlouhé roky

Odborníci poukazují i na to, že kromě sociální izolace, finančních potíží, nedostatečného přístupu k náboženským a komunitním setkáním, jsou problémem také překážky v léčbě duševního zdraví.

Lidé odkládají návštěvy lékařů i když mají bolesti nebo se jim zhoršuje průběh již léčeného onemocnění. Bojí se přijít do nemocnice z důvodu možného rizika nakažení koronavirem. A to jsou problémy, jejichž důsledky se projeví nejdřív.

Pak budou dobíhat psychické potíže, kde lidé nevyhledávají pomoc ze stejných důvodů. Dozvuky pandemie tak možná přetrvají ještě mnoho let.

Nesmírně důležité je momentálně zvládání deprese. Znáte největší mýty o depresi? Podívejte se do GALERIE:

Zdroj: concordmonitor.com, czso.cz

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu