Close search

Paměťový palác – starodávná technika pro lepší paměť funguje i dnes

unsplash.com Zdroj: unsplash.com

Většina z nás zapomíná mnohem častěji, než by chtěla. Považujeme to za problém, přitom vědci jasně říkají, že zapomínání patří k běžnému fungování mozku. Také jsme smíření s tím, že máme špatnou paměť. Nic jako špatná paměť ale neexistuje. Mozek funguje jako sval a k výkonům se dá jednoduše vytrénovat. Špatná paměť jen odráží neschopnost pracovat se svým mozkem.

Jak to dělají paměťoví šampioni?

Vzhlížíme k fenomenálním výkonům šampionů v paměti. Dokáží si za pár minut zapamatovat desítky až stovky slov. Zdálo by se, že jsou obdařeni zvláštními schopnostmi. Přiřazujeme jim mozek nebo paměť géniů. Ani neurovědci však v jejich mozku neodhalili nic výjimečného. Od běžných lidí se paměťoví mistři liší jen v používání svého mozku. Nebývalých výkonů dosahují především díky poctivému tréninku paměti.

Paměťový palác - technika loci

Lidé, kteří vynikají paměťovými schopnostmi, se naučili pracovat se svým mozkem. Osvojili si paměťové techniky, které fungují. Nejde o nic složitého, využít je může úplně každý. „Jedna z těch nejpokročilejších technik pochází již z doby starověkého Řecka. Je stará více než 2500 let a říká se jí paměťový palác nebo také technika loci,“ vysvětluje ve své TED přednášce Joshua Foer, americký žurnalista, mj. autor knihy Šetři se, Einsteine! – Jak si zapamatovat úplně cokoli.

Jak si tedy zapamatovat úplně cokoli?

Paměť na jména, čísla nebo doslovné návody není zdaleka tak výkonná jako paměť prostorová a zraková. Proto si kvůli zapamatování nejdříve v mysli vytvoříme konstrukci a vyplníme ji informacemi, které si chceme zapamatovat. Čím podivnější ta představa je, tím snáze si ji zapamatujeme.

Podrobný návod popisuje ve své knize Magie a manipulace mysli iluzionista Derren Brown. Doporučuje začít například s cestou domů. Musí to být známé místo, které si do detailu dokážeme představit. Nejlépe takové, k němuž máme emocionální vztah. Když si to místo představíme, umístíme do něho věci k zapamatování, pro začátek třeba nákupní seznam. Uprostřed ulice bude tančit krabice s mlékem, kterou máme koupit. Stromy kolem cesty budou ozdobené toaletním papírem a na rohožce přede dveřmi bude zářit zvětšená kostka másla. Takto si snadno zapamatujeme položky nákupního seznamu, ale stejně tak cokoliv jiného, třeba osnovu prezentace.

Jaké jsou zásady techniky loci? Jak stavět své paměťové paláce? To vám odhalí fotogalerie.

JAKÉ JSOU ZÁSADY TECHNIKY LOCI? JAK STAVĚT SVÉ PAMĚŤOVÉ PALÁCE? TO VÁM ODHALÍ FOTOGALERIE:

Literatura

Foer, J. Šetři se, Einsteine! – Jak si zapamatovat úplně cokoli. Praha: Jota, 2012.

Brown, D. Magie a manipulace mysli iluzionista. Praha: Argo, 2008.

Buzan, T. Trénink paměti. Praha: BizBooks, 2013.

Zdroje:

http://derrenbrown.co.uk/

https://hubpages.com/health/Derren-Brown-Loci-System

https://www.ted.com/talks/joshua_foer_feats_of_memory_anyone_can_do

Nejčtenější články