Close search

Nekontaminujte prostředí - nabádají nejen hygienici, ale také psychologové

Unsplash.com Zdroj: Unsplash.com

Snad každý chápe, že v situaci šíření koronavirové nákazy, je třeba omezit kontakt mezi lidmi. Většina provozoven je zavřených právě proto, aby se předešlo přenosu nákazy z člověka na člověka. Abychom nekontaminovali prostředí, musíme v daném prostředí minimalizovat počet lidí, někdy až na nulu. Prostředí však můžeme kontaminovat i negativními emocemi, zvláště online prostor, do kterého se nyní mezilidský kontakt přesouvá...

Nekontaminovat prostředí je doporučení, které lidem dávají nejenom hygienici, ale také Psychologický ústav Akademie věd ČR. Ten využil poznatky z izolačních studií, které simulovaly let na Mars, ale také vývojových studií a výzkumů kvality života, psychologie zdraví a stresu, aby na sociálních sítích sdílel rady, jak zvládnout nouzový stav.

Emoce jsou nakažlivé

Každý z nás se s novou situací vypořádává po svém. Pro všechny jde o stres, který se dá snadno ještě posílit vzájemnými interakcemi lidí. Je jednoduché někoho vystresovat, někoho naštvat nebo kritizovat. Není problém ukazovat prstem na druhé. Mnohem složitější je někoho utěšit, podpořit, pochválit, pobavit nebo rozesmát. „Ale umíte to,“ nabádají psychologové z Akademie věd k tomu, abychom se snažili být milí a laskaví. „Laskavost je nedoceněná vlastnost.“

Máme-li v náročném období obstát, měli bychom myslet pozitivně. Měli bychom být také tolerantní a ohleduplní vůči vlastnímu prožívání i prožívání ostatních. Prožívání emocí patří k životu, je normální i prožívat strach, obavy či přímo záchvěvy paniky. I tyto emoce bychom měli akceptovat, nikoli potlačovat. Sdílet s ostatními bychom však měli emoce pozitivní. Emoce a nálady jsou totiž vysoce nakažlivé.

Hledejte pozitiva

„Cíleně hledejte pozitiva,“ radí akademici lidem. Podporujte v dobrém rozpoložení i ostatní. Podělte se o svoji radost a dobrou náladu. Šiřte optimismus a humor. Neznamená to podceňovat závažnost situace, ale jde pouze o snahu, jak se s touto závažnou situací vypořádat.

Emoce jsou nakažlivé. Jak nekontaminovat negativními emocemi prostředí kolem sebe? ODPOVĚĎ NAJDETE VE FOTOGALERII:

Nejčtenější články