Close search

Nejdříve úspěch, až pak štěstí? Moderní výzkumy dokazují opak

Unsplash.com Zdroj: Unsplash.com

Udělá vás dosažení vašich cílů opravdu šťastnými? V posledních několika dekádách si západní civilizace začala automaticky spojovat úspěch se štěstím. Jakmile dosáhnu všech svých cílů, tak budu šťastný. Moderní psychologie ale ukazuje, že tomu tak vůbec není.

Shawn Anchor, který sám sebe označuje jako "výzkumníka štěstí” ve své velmi populární přednášce na TED Talks popisuje, že náš externí svět tvoří pouze 10 % vaší spokojenosti. Zbylých 90 % ovlivňujete vy sami. Podle jeho výzkumu si většina lidí myslí, že pokud budou více pracovat, budou úspěšnější a tím pádem i šťastnější. Takto, ale podle studií rovnice spokojenosti vůbec nefunguje.

Proč vám úspěch sám od sebe štěstí nepřinese

Pokud se hlouběji zamyslíte nad tím, jak vnímáme úspěch, je jasné, že toto není cesta ke štěstí. Například vás povýší v práci nebo dostanete přidáno. Toto vnímáte jako úspěch a na chvíli vás to udělá šťastným. Poté si ale na nový post nebo plat zvyknete a budete přirozeně chtít víc. To znamená, že pocitu štěstí a naplnění nikdy nedosáhnete, protože se budete chtít stále posouvat k novým cílům.

Změňte svůj pohled na věc

K dosažení štěstí musíme celou linku otočit. Zaměřte se na to být pozitivní. Dobré naladění zvyšuje podle studií produktivitu o 31 % a přispívá k motivaci do práce. K tomu, abyste vnímali věci pozitivně a byli šťastní, můžete svůj mozek vycvičit. Stačí si zkusit 21 dnů (doba, za kterou si lidé vytváří nové návyky) zapisovat, za co jste vděční. Svůj mozek tak naučíte vnímat spíše pozitivní aspekty daného dne.

V GALERII SE PODÍVEJTE NA TIPY A TRIKY, JAK BÝT ŠŤASTNĚJŠÍ:

Nejčtenější články