Close search

Nechceme být průměrní. Lidé mají pocit nadřazenosti a ani si to neuvědomují!

Pixabay.com Zdroj: Pixabay.com

Jsou mezi námi lidé, kteří jsou schopní, chytří a krásní, a stejně si nevěří. Většina lidí se však neúměrně přeceňuje a bezdůvodně se povyšuje nad ostatní. Lidé obecně nedokáží objektivně zhodnotit své schopnosti, znalosti ani vzhled. Stojí za tím kognitivní zkreslení, především tzv. iluze nadřazenosti neboli efekt nadprůměrnosti.

Když vládne egocentrismus

Většina lidí se nespokojí s tím, že jsou průměrní. Kvůli egocentrismu proto lidé většinou sami sebe vnímají jako nadprůměrné jedince, líčí ve své knize Nejste tak chytří, jak si myslíte David McRaney. Cítíme se obvykle mnohem silnější, než jsme. Přeceňujeme se ve svých znalostech i schopnostech, například v kreativitě, gramatice nebo logickém myšlení.

Své schopnosti a znalosti neumíme odhadnout bohužel právě kvůli své omezenosti a neznalosti. Když někdo přesně neví, co je to například logické myšlení, jen stěží si uvědomí své nedostatky v této oblasti. To platí obecně. Jde o tzv. Dunning-Krugerův efekt, nazývaný podle výzkumu vědců Davida Dunninga a Justina Krugera.

Nejen Dunning-Krugerův efekt

Dunning-Krugerův efekt se týká především těch méně schopných. Právě ti totiž své schopnosti výrazně přeceňují. Justin Kruger z New York University Stern School of Business však na základě svých výzkumů došel ještě k dalšímu zajímavému závěru. Zjistil, že iluze nadřazenosti se projeví více, pokud lidé mají hodnotit své schopnosti v rámci úkolu označeného jako jednoduchý.

Jak ohodnotit své schopnosti?

Pokud měli lidé v Krugerově výzkumu hodnotit své schopnosti týkající se úkolu, který byl označen jako jednoduchý, cítili se lepší než průměr. Pokud však měli hodnotit ty stejné schopnosti v rámci stejného úkolu, který však byl označen jako náročný, hodnotili své schopnosti jako podprůměrné. Jejich reálný výsledek byl pak průměrný. Co z toho plyne? To se dozvíte ve fotogalerii.

PODÍVEJTE SE DO FOTOGALERIE: 

Literatura

McRaney, D. Nejste tak chytří, jak si myslíte: Klamou vás média, politici a ze všeho nejvíc vlastní mozek. Praha: BizBooks, 2014.

Nutil, P. Média, lži a příliš rychlý mozek. Průvodce postpravdivým světem. Praha: Grada, 2018.

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu