Close search

NE! Naučte se ho říkat častěji a váš život bude jednodušší

pexels.com Zdroj: pexels.com

Znáte ten pocit: Máte práce nad hlavu a kolega vás poprosí o pomoc s novým projektem. Ze slušnosti nebo strachu souhlasíte, i když víte, že váš kalendář je už tak přeplněný. Je důležité si však uvědomit, že s každým malým "ano" říkáte něčemu jinému velké NE. Většinou něčemu, co je pro vás daleko důležitější.

Ten správný směr k cíli

Pokud nevíme, co v životě chceme, je těžké se soustředit jen na ty správné věci. Uspořádejte si své životní priority. Jakmile si uvědomíte, kam směřujete, snáze poznáte, co vás bude blokovat a co posouvat kupředu. Činnosti, které vás nepřibližují vašemu cíli, nemá smysl vykonávat.

Uvědomte si dopad toho, co říkáte

Všichni to známe. Když vás někdo o něco požádá, je daleko jednodušší souhlasit a vyřešit to později. Úkoly a povinnosti se vám pak začnou kupit a vy nevíte, co dělat dříve. Pokaždé, než někomu na něco kývnete, zkuste se opravdu zamyslet, k čemu se tím upisujete. "Ne" se vám potom bude říkat daleko jednodušeji.

Říkat ne je v pořádku

Sociální tlak umí být nemilosrdný. Nechcete nikomu ublížit nebo si někoho znepřátelit a tak raději jen na vše poslušně přikyvujete hlavou. Je proto důležité si uvědomit, že říkat "NE" je naprosto v pořádku a dělají to všichni. Taky nedáváte na ulici peníze každému, kdo vás o to požádá, tak proč byste měli svůj čas rozdávat všem okolo.

Jasně, jednoduše s respektem

Pokud se rozhodnete, že to za to prostě nestojí, řekněte to jednoduše, jasně a nejlépe ihned. Často máme pocit, že musíme mít velmi dobrý důvod k tomu, někoho odmítnout. To je ale pouze iluze. Stačí druhému v klidu a s respektem vysvětlit, že na to zrovna nemáte čas, protože se věnujete důležitějším věcem. Uvidíte, že to určitě pochopí.

VÍCE TIPŮ, JAK EFEKTIVNĚ ŘÍKAT NE, NAJDETE V GALERII:

Nejčtenější články