Close search

Lži a mýty o prokrastinaci, kterým bezmezně věříme: Co je a co není pravda?

Pixabay Zdroj: Pixabay

Prokrastinace - slovo 21. století. Dřív bychom tuto aktivitu nazvali jednoduše leností, ale dostalo se nám honosného výrazu. No uznejte sami... Prokrastinovat na internetu zní mnohem lépe než: „Dívám se na roztomilá videa kočiček, protože se mi nechce nic dělat.“ Tento zlozvyk zná snad každý. I proto se prokrastinace stala velmi oblíbeným tématem všech motivačních řečníků, článků a všeznalců. Je na čase přestat věřit některým polopravdám o prokrastinaci.

Prokrastinace = nižší efektivita

Každá příručka se snaží prokrastinaci zadupat pod povrch zemský. Žádný autor nepřipustí, že i prokrastinace může být v určitých případech užitečná. Zkusme se zamyslet: opravdu existuje člověk, který by byl schopný pracovat několik hodin v kuse bez toho, aby zabloudil myšlenkami (nebo na internetu) jiným směrem?

Menší pauza (ač nevyžádaná) vám dodá dostatečnou dávku rozptýlení a energie. V případě kreativních profesí jsou takové pauzy vyloženě vítané. Nemusíte se hned bičovat za to, že sem tam vám tlačítko myši klikne na YouTube či na Facebook.

S deadliny prokrastinace zmizí

Rada, kterou nejčastěji uslyšíte: Nastavte si deadline o pár dnů dřív. I přes prokrastinaci stihnete vše v daném termínu. Ovšem není to zase tak jednoduché. Ze dne na den se z vás nestane disciplinovanější člověk, který z čistého nebe porazí prokrastinaci. Jestliže si nastavíte termín dříve, budete pracovat pod stejným stresem, který pravděpodobně povede k méně kvalitně odvedené práci.

Výsledek špatného time-managementu?

„Prokrastinujete? Pak si neumíte správně zorganizovat práci a nevíte, do jakého úkolu se pustit dříve.“ Další z pouček, která není zcela pravdivá.

V jádru je prokrastinace výsledkem emocí. Podívejme se na to z opačného pohledu. Úkol, který odkládáte, má váš mozek spjatý s negativními emocemi: musíte vynakládat moc velké množství energie, ve vaší mysli je úkol příliš velký a nedosažitelný. Místo toho se váš mozek rozhodne pro činnost, která je jednoduchá a během vykonávání se budete cítit dobře. Klíčem je pochopení vašich pocitů.

V danou chvíli si odpusťte, že jste s úkolem nezačali dříve a nevyčítejte si čas, který jste prokrastinovali. Razantně si snížíte negativní asociaci, která vám emocionálně brání v dokončení daného úkolu.

Jak správně bojovat proti prokrastinaci? TO SE DOZVÍTE VE FOTOGALERII:

Nejčtenější články