Close search

Krize středního věku se týká mužů i žen. A ani u žen není o co stát

Pixabay.com Zdroj: Pixabay.com

Obrázek muže, který chytne druhou mízu, aby s větrem ve vlasech opustil rodinu a vydal se ve svém novém kabrioletu s mladičkou milenkou vstříc novým zářným zítřkům, známe všichni. Všichni také dřív nebo později dojdeme k tomu, že zítřky vždy nezáří tak, jak naše představy, a že popírat stárnutí mladou milenkou, barvou vlasů, tetováním nebo botoxem dlouhodobě nepřináší kýžený efekt. Obrázek ženy, která se zničehonic začne chovat jako puberťačka, už si s krizí středního věku tak často nespojujeme. A přece je i ten reálný.

Když člověk dosáhne vrcholu života, začne se ohlížet zpět, ale také dohlédne na konec. Nedochází jenom k tělesným změnám, které notně zamávají se sebevědomím. Psychiku značně rozhodí také nenaplněné sny a ztráta iluzí o jejich naplnění. Chybí motivace, dostavuje se únava. Žena se uzavírá do sebe, i to je důvod, proč se o ženské krizi středního věku tolik nemluví. Nebývá totiž tolik nápadná jako u mužů.

Žena v krizi často sama sebe izoluje s komentářem, že potřebuje prostor pro sebe. Mluví o tom, jak se obětovala. Prožívá pocity beznaděje a smutku. Deprese mohou provázet výčitky a obviňování druhých. Jedná podrážděně, ztrácí zodpovědnost za rodinu a věnuje se jen sama sobě.

Románek jako důkaz

Žena v krizi se chová jako puberťačka. Je nepředvídatelná a zmítají se v ní emoce. To se může projevovat bezhlavým utrácením, kompletní změnou šatníku, nejrůznějšími dietami, přehnaným zkrášlováním, cvičením, ale i flámováním a flirtováním. I v případě ženy může snadno krize nabýt podoby románku s mladším mužem. Najednou nestojí o rodinu a chce si užívat svobodu.

Jak z toho ven?

Prvopočátek krize středního věku, bez ohledu na její projevy, bez ohledu na pohlaví, je v uvědomění vlastní smrtelnosti. Přesto není řešením propadat zoufalství a pocitům beznaděje. Naopak, psycholog Tomáš Novák doporučuje jako metodu první pomoci autosugesci.

Někdy si pak v krizi stačí namísto milence nebo nejrůznějších výstřelků naordinovat povzbuzující slova: „Žádný strach. To zvládnu.“ Přestože běžně tvoříme negativní myšlenky jako sugesce, které nám škodí, relativně jednoduše je můžeme změnit na pozitivní. Ženám přijdou vhod zejména sugesce typu: „Jsem pořád hezká, také chytrá a hodná. Takže klid!“

JAK ZVLÁDNOUT KRIZI STŘEDNÍHO VĚKU? PODÍVEJTE SE DO FOTOGALERIE:

Literatura: Blatný, Marek; Hrdlička, Michal; Kuric, Julián: Krize středního věku: Úskalí a šance. Praha: Portál, 2006.

Nejčtenější články