Close search

Jak překonat poporodní deprese?

Pixabay.com Zdroj: Pixabay.com

Jen těžko se věří, že by se s narozením dítěte mohly objevit tak závažné psychické problémy matky, že nebude schopná se o dítě postarat. Právě nával obrovské odpovědnosti a snaha zvládnout naprosto novou roli však může psychické potíže zapříčinit. Těch faktorů vzniku poporodní deprese je však ještě víc.

Psychika je ve velké míře v režii hormonů. Období těhotenství, porodu a šestinedělí je přitom typické bouřlivými hormonálními změnami. K nim se přidává i stres z nové situace, někdy i nepříjemné zážitky z porodu. Pokud žena navíc nemá oporu v partnerovi a rodině, zátěž na ni je enormní. Únava a nedostatek spánku problémy završí.

Obviňování z deprese nepomůže, naopak

Matka, která má deprese, není špatná matka, není neschopná, ani líná. Přesto se tak může cítit a její okolí tak na ni bohužel může nahlížet. Rady typu „vzchop se“ z žádné deprese, ani té poporodní nepomůžou, naopak. Nepomůže obviňování, a už vůbec ne sebeobviňování.

Přestože jsou psychické potíže často zlehčovány a psychiatrická pomoc stigmatizována, v případě těžké poporodní deprese je právě odborná pomoc řešením. „Při depresi by pacientku měli ostatní přesvědčit o nutnosti řádného vyšetření a léčby,“ komentuje poporodní deprese známý psychiatr Radkin Honzák.

Čím dříve se najde řešení, tím lépe

Ať matka prožívá jakékoliv pocity, pokud omezují její fungování, vyplatí se je řešit co nejdříve. Hospitalizace je až poslední možností, s většinou případů efektivně pomůže psychiatr, někdy stačí i praktický lékař. Je důležité, aby si matka našla čas pro sebe, pro své potřeby, už kvůli potřebám své vlastní psychiky. Argument, že na návštěvu odborníka není čas, tedy rozhodně neobstojí.

Co dělat a co nedělat?

Najít si čas pro sebe, to je způsob, jak vyzrát nad mnoha psychickými potížemi. Dítě nemůže být spokojené, ne-ní li spokojená matka. Ta by se proto měla snažit nestresovat, být v klidu a netrápit se marnou touhou po dokonalosti.

Základní pravidlo spokojené matky zní: „Když spí dítě, spí i matka.“ Spánek je nezbytný pro zdravou psychiku, je to ta nejefektivnější forma odpočinku, který maminka v nové životní roli skutečně potřebuje.

JAK PŘEKONAT POPORODNÍ DEPRESE? TO SE DOZVÍTE VE FOTOGALERII:

Nejčtenější články