Close search

Jak nespadnout do pasti permanentního psychického napětí? Hledejte rovnováhu!

Pixabay Zdroj: Pixabay

Najednou se objeví podrážděnost. Člověk pociťuje vnitřní napětí, které se odráží v konfliktech s blízkými i ve sníženém pracovním výkonu. Dostavuje se únava, poruchy koncentrace, zhoršená paměť. To vše ještě posiluje špatný spánek. K tomu zažívací potíže, bušení srdce, potivost, studené ruce, červenání nebo naopak blednutí pokožky. Co s tím?

Taková ta obyčejná depka?

Vnitřní neklid, napětí a podrážděnost, nejistota a depresivní stavy mohou být projevy neurózy, resp. neurotické poruchy. Psychologové hovoří o úzkostných poruchách, které zahrnují celou skupinu psychických potíží, duševních poruch charakteristických pocity úzkosti. Úzkosti provázejí další nepříjemné projevy, o kterých již byla řeč. Jsou fyzického i psychického rázu, ovlivňují i mentální schopnosti, pozornost a paměť.

Sklon k neurózám je daný geneticky, ale jejich projev je z velké části důsledkem prožitých traumatických událostí a stresu. Všudypřítomný tlak na výkon, vysoká odpovědnost, náročné povolání, složitá jednání, problémy v mezilidských vztazích, vnitřní konflikty... to vše může vést k neurotickému stavu. Člověk se s neurózou dostává na hranici své psychické stability, jednoduše přestává zvládat požadavky každodenního života.

Klíčem je rovnováha

Neuróza se obecně definuje jako duševní nerovnováha. Je to duševní stres, který daný člověk prožívá. Na rozdíl od vážnějších psychických potíží neuróza člověka nijak zásadně neomezuje. Většinou může relativně normálně fungovat. Neřeší-li však svůj stav, může neuróza přerůst ve vážné problémy.

Nezřídka bývá také příčinou tělesných chorob psychosomatického původu.

Protože je neuróza definována nerovnováhou, zdraví se dá definovat jako rovnováha. Jde o rovnováhu mezi pracovním a osobním životem, aktivitou a odpočinkem. Jde také o soulad vlastního životního stylu se standardy současné doby. Pokud člověk nesplňuje očekávané požadavky společnosti, nechová se dle zavedených norem, vystavuje se stresu. Ten ústí ve vnitřní napětí a neuróza má zelenou.

Pasti permanentního psychického napětí se nedá vyhnout bez toho, abychom si ono napětí uvědomili. Pouze tak s ním můžeme něco dělat. V případě mírné formy neurózy nás může motivovat k osobnímu rozvoji. Nutí nás pracovat s vlastním strachem a hledat sebejistotu. Překonat lze i těžší případy, obvykle však jedině s pomocí odborné léčby v podobě psychoterapie.

Hlavní příčinou neurózy bývá stres. Co s tím? Jak se zbavit stresu podle psychologů? TO SE DOZVÍTE VE FOTOGALERII:

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu