Close search

Existuje celkem asi pět set různých fóbií. Které jsou ty nejrozšířenější?

Pixabay Zdroj: Pixabay

První se bojí slepic, druhý vajíček. Někdo se děsí zrcadel, další má chorobný strach z manželství. Bát se lze téměř čehokoliv bez ohledu na to, zda jsou obavy oprávněné či nikoliv. Čeho se však lidé bojí nejčastěji? Jaké fóbie nás trápí nejvíc?

Existuje asi pět set druhů fóbií. Někdo se bojí létat, někdo má strach z uzavřených prostorů, jiný se zase bojí například psů nebo pavouků. Které fóbie jsou však ty nejrozšířenější?

Aviofobie - strach z létání

Přestože lidé létají čím dál víc a letových linek neustále přibývá, strach z létání údajně patří k těm nejrozšířenějším. Nutno podotknout, že může jít pouze o strach, který člověk dokáže překonat jen s mírnou nervozitou či nevolností.

Někteří lidé sice svůj strach z létání překonat nedokážou, ale zdaleka ne všichni jsou z těch, kterým by tento strach podstatně komplikoval život.

Klaustrofobie - strach z uzavřených prostor

Typicky jde o výtah, ale může jít i o jízdu v tunelu nebo dopravu tramvají, vlakem, metrem apod. Tam všude je prostor pevně ohraničený, což u někoho může vyvolávat více či méně nepříjemné pocity. Dostavují se úzkosti a strach, pocity typické pro všechny fóbie, resp. úzkostné poruchy. Člověk se cítí v ohrožení, přestože nemusí být reálné. Výsledkem jsou i projevy na úrovni tělesné, např. bušení srdce, dušnost, tlak na hrudi, sevřený žaludek, nevolnost, pocení, třes aj.

Agorafobie - strach z otevřených prostor

Dalo by se říct, že agorafobie je opakem klaustrofobie, pociťovaný strach však pramení především z velkého počtu lidí anebo stavu, kdy se člověk cítí zcela opuštěný.

Existuje také sociální fóbie, která se objevuje v situacích vyžadujících určitou interakci s lidmi. Zpravidla v tom hraje roli i pozorování a posuzování druhými lidmi, typicky například pracovní pohovor.

Arachnofobie - strach z pavouků

V našich končinách jen stěží natrefíme na jedovatého pavouka, který by člověka ohrožoval na životě. Přesto i v Česku existuje mnoho lidí, kteří mají z pavouků panický strach. Vedle strachu z pavouků lidé zažívají i strach z hadů (ofidiofobie), strach z myší (musofobie) nebo třeba strach z roztočů (akarofobie). Zoofobie, strach týkající se nějakého živého tvora, údajně představuje až 15 % všech známých fóbií.

Známe i panický strach ze psů, tzv. kynofobii. Člověk s touto fobií se bojí psa, i když je naprosto klidný, navíc s náhubkem a na vodítku. Fóbie poukazuje vždy na iracionální, nepodložený strach.

Akrofobie - strach z výšek

Tímto strachem údajně trpí asi 10 % celkové populace, většinou však není nijak omezující a nezpůsobuje větší potíže. Horší je to se strachem z injekcí a ostrých předmětů, tzv. aichmofobií.

NA RŮZNÉ FÓBIE SE PODÍVEJTE DO FOTOGALERIE:

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu