Close search

Elton John slaví výročí: Uplynulo 30 let od rozhodnutí, které mu zachránilo život

Showpix.cz Zdroj: Showpix.cz

Elton John patří mezi největší hudební hvězdy již několik dekád. Vděčí za to zejména svému rozhodnutí z roku 1990, kdy našel sílu požádat o pomoc a nastoupil na terapii.

Loni se dočkal výtečného životopisného snímku Rocketman, jehož realizace trvala dvě dekády, protože spousta producentů nechtěla pracovat na tak otevřeném příběhu. Je to nakonec vůbec první film velkého hollywoodského studia s milostnými scénami mezi dvěma muži. Elton John si na něj klidně počkal, trpělivost je totiž v jeho životě ohromně důležitá.

Elton John na suchu

Jsem opravdu požehnaný muž. Kdybych před 30 lety konečně neudělal velký krok, když jsem požádal o pomoc, byl bych mrtvý," napsal na svůj Instagram Elton John. A připojil fotku dárků od gratulantů, kteří tento velký den sdílejí s ním.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Elton John (@eltonjohn),

Před třemi dekádami se octl opravdu na dně a nebyl si vůbec jistý, jestli se ještě bude moct vrátit na pódium jako Elton John, jestli ještě bude tím umělcem, kterým kdysi byl. Nenáviděl sám sebe a hrozně se styděl, ale našel sílu naslouchat svému okolí a požádat o pomoc. A také skoncovat s alkoholem a drogami.

Když vycházíte z léčby, je to jako znovuzrození,“ řekl loni pro magazín Variety. „Jste obnaženi až na dřeň a úplně zranitelní. Je to jako začít znovu žít, jen s novými pravidly. Byl jsem nervózní, jestli budu ještě někdy moct něco dělat."

Nový začátek

Slavný zpěvák tvrdí, že nejchytřejší věc, kterou po ukončení terapie udělal, bylo, vzít si rok volna. Na nejbližších dvanáct měsíců vyhodil všechno z kalendáře a věnoval se jen svému životu. Lidem v podobné situaci radí, že tohle by měla být jejich priorita. Není důležité vrátit se co nejdřív do práce, ale je potřeba soustředit se sám na sebe.

Nemyslím si, že bych byl střízlivý i dnes, kdybych si ten rok nevybral a nevrhl jsem se na svůj program zotavení," řekl pro Variety. Byl to ohromný posun od předchozí doby, kdy měl denně i pět schůzek, pak nahrávání, koncerty, cestování. V diáři si ponechal jenom jedno charitativní vystoupení. Na terapii se totiž naučil, jak je pro vlastní zotavení důležitá pomoc ostatním.

První velký test nového JÁ přišel v říjnu 1991 na koncertu Georga Michaela v Chicagu. V průběhu sklady Don’t Let the Sun Go Down on Me vyšel za bouřlivých ovací na pódium jako dopředu neohlášený host. Z dobového videa je vidět jeho nervozita před nástupem, později si i postěžoval, že neměl své obvyklé piano, za které by se mohl schovat. Elton John přišel v obleku od Versaceho, kšiltovce a plný obav. Ale svůj comeback zvládl výborně a od té doby z hudebního vrcholu už neodešel.

Zdroje: cnn.com, variety.com

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu