Close search

Dopisy pro Hitlera: Co a proč lidé sdělovali svému vůdci?

Wikimedia Commons/Bundesarchiv, Bild 146-1990-048-29A / CC-BY-SA 3.0 / CC BY-SA 3.0 DE Zdroj: Wikimedia Commons/Bundesarchiv, Bild 146-1990-048-29A / CC-BY-SA 3.0 / CC BY-SA 3.0 DE

Adolf Hitler byl po vydání knihy Mein Kampf pro tisíce lidí osobou, ke které vzhlíželi natolik, že mu neváhali napsat a vyjádřit své nejhlubší emoce.

I v českém překladu vyšla kniha Dopisy Hitlerovi, do níž německý historik Henrik Eberle připravil výběr listů z archivu Adolfa Hitlera.

Není to jednoduché čtení. A to nejen kvůli často kostrbaté formě. Jde spíš o to, jaké osobě jsou věnované a co v nich stojí.

Adorace Hitlera

Dopisy Hitlerovi zabírají období dvou dekád, od vydání knihy Mein Kampf v roce 1925 až do roku 1945. Většina z nich je plná oslavných slov, došlo ale i na skutečně milostné řádky. Často ukazují oddanost, kterou lidé přechovávali k vůdci i navzdory hrůzám, jenž způsoboval.

Po nástupu k moci a projevu z budovy Říšského sněmu dostal několik růží od člověka, který se podepsal jako oddaný soudruh. Jeden z dopisů zase uzavírá prohlášení: „Náš vůdce! Neexistují slova, kterými bychom mohli našemu vůdci říct, co cítíme. Náš vůdce, přijmi naše díky a věčnou loajalitu... dokud nevydechneme naposledy, naše srdce patří tobě.

Posílali mu přání k narozeninám, vyznávali se z obdivu a lásky, často žádali, aby jim odepsal. Nebo posvětil byznys, šlo třeba o nabídku uvedení Hitlerových cigaret a cigár na německý trh. A došlo také na náboženská témata. „Kdo byl Ježíš Kristus pro lidstvo v náboženském smyslu, to je Adolf Hitler pro německý lid ve světském smyslu,“ končí svůj list člověk, který se podepsal jenom jako hotelový portýr.

Proč Hitler?

Německý historik a novinář Götz Aly popisuje Hitlera jako tzv. feel good diktátora. Vůdce, který nejen že dal Němcům pocit výjimečnosti, ještě je ujistil, že se o ně stát dobře postará. To znamenalo velké daňové úlevy a sociální benefity. Masivní podpora průmyslu, hlavně zbrojního, a s tím související vytváření pracovních míst, vyvolalo zdání, že ekonomika roste. I když to bylo na dluh.

Götz Aly ve své knize Hitlerův národní stát, která vyšla i v českém překladu, píše, že na rozdíl od první světové války Hitler rozmazloval vojáky a jejich rodiny. Nabídl jim víc než dvojnásobek mezd a výhod v porovnání s rodinami v USA nebo Velké Británii. Proto většina Němců viděla v nacismu dobrosrdečného ochránce.

Financování takového domácího štěstí ale nebylo jednoduché a Hitler jej dosáhl okrádáním a vražděním. Židé, nucené práce, dobývání zemí... Tohle všechno poskytovalo obrovské příležitosti k loupení a nacisté to plně využili, říká Aly. Ve svých knihách se věnuje také tomu, jak vnímali nacionální socialismus běžní Němci a jak u nich mohl uspět až do takové míry. Není to jednoduché čtení. Tak jako čtení dopisů Hitlerovi.

A jak interpretují odborníci psychické zdraví Adolfa Hitlera? Podívejte se do GALERIE:

Zdroj: psychologytoday.com, marginalrevolution.com

Nejčtenější články