Close search

Disociativní porucha identity: Jedno tělo, ale dvě zcela odlišné osobnosti

Unsplash.com Zdroj: Unsplash.com

Jako Jekyll a Hyde z proslulé novely - tak se projevuje jedna z disociativních poruch, která se nezřídka mylně zaměňuje se schizofrenií. Její základní charakteristikou je přítomnost odlišných osobností nebo identit v jednom těle. Můžou být dvě, ale i víc. Zpravidla mají značně rozdílné postoje a chování. Každá má své jméno, věk a vlastní vzpomínky.

Na rozdíl od schizofrenie je disociativní porucha identity, dříve nazývaná mnohačetná porucha osobnosti, mnohem vzácnější. Většina psychiatrů se s touto poruchou za svoji praxi nesetká. Vzhledem k bizarním projevům však přitahuje pozornost natolik, že se stala námětem hned několika hollywoodských trháků.

Psycho jako od Alfreda Hitchcocka

Ve skutečnosti jsou jedinci s disociativní poruchou identity nebezpeční zejména sami sobě. Jejich alternativní osobnosti totiž mívají sebedestruktivní tendence, sklony k sebepoškozování či sebevraždám. Hollywood je však vykresluje značně neobjektivně, příkladem je hororový snímek Alfreda Hitchococka. Ten poprvé na filmovém plátně vylíčil člověka, který žije život více osobností. Později ho následovaly i thrillery Identita s Johnem Cusackem nebo Rozpolcený, kde James McAvoy ztvárňuje hned 24 identit v těle jediného člověka. Tématem se zabývá i komedie Já, mé druhé já a Irena s Jimem Carreym v hlavní roli.

Jaká je podstata poruchy?

Rozdílné identity vznikají jako obranný mechanismus. Stejně jako další konverzní a disociační poruchy je i disociační porucha identity reakcí na prožité trauma, nejčastěji v dětství. Až později se vytváří určitá integrita osobnosti.

„Když se integrita člověka nedostane do fáze dospělosti, zůstávají i dětské formy chování, které mohou být ještě zvýrazněné,“ popisuje poruchu psycholog z 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy Petr Bob pro Český rozhlas. Zatímco u dětí není nic neobvyklého, když jsou jednou poslušné, milé a hodné, zatímco podruhé zlobivé, dospělé chování bývá jednotné. Pokud však psychika vytváří několik identit, a tím i typů chování, hovoříme o poruše. Zaznamenáváme zásadní změny charakteru, vlastností, postojů i zvyků, dokonce i změny fyzické. V jednom těle může být jedna identita pravákem a druhá levákem, mohou mít i různé tělesné nemoci.

JAKÉ DALŠÍ DISOCIATIVNÍ PORUCHY ZNÁME? TO VÁM ODHALÍ FOTOGALERIE:

Nejčtenější články