Close search

Deprese se nedá zaspat. Ani to nezkoušejte, radí odborník

facebook.com Zdroj: facebook.com

Deprese se stává fenoménem dnešní doby. S hektickým životním tempem a všudypřítomným stresem ohrožuje každého z nás. Přestože jde o závažné onemocnění, které člověka ohrožuje na životě, stále ji podceňujeme.

Kolem deprese panuje mnoho mýtů. Laické návody a pokusy o zvládnutí vlastními silami jsou často kontraproduktivní. Co by tedy měl a neměl dělat člověk trpící depresí? Odpovědi přináší český psycholog a psychiatr MUDr. Ján Praško ve své publikaci Depresivní porucha a jak ji překonat.

Deprese je léčitelná nemoc

Depresi provází řada nepříjemných emocí, také pocitů viny a výčitek. Člověk vnímá své omezení a připadá si méněcenný. Přesto by neměl podléhat negativním myšlenkám a měl by si stále připomínat, že jde o nemoc. Jakmile se nemoc vyléčí, černé myšlenky zmizí. Na druhé straně nečekejte od léčby zázraky, chce to svůj čas a trpělivost.

Nepomůže povzbuzování blízkých ani vysvětlování toho, že pro depresi není důvod. Onemocnění ovlivňuje funkčnost mozku a oslabuje vůli. Nedá se tedy překonat vůlí.

Postižený by měl důvěřovat svému lékaři, sdělit mu otevřeně své potíže a dbát jeho rad. Lidé se za depresi většinou stydí, právě to snižuje šance na úspěšnou léčbu. Bez odborníka to často nejde. Izolace potíže jenom zhoršuje.

Co funguje a co ne?

Prospěšné bude lehké tělesné cvičení, četba nenáročných článků nebo úsměvné filmy. Člověk by měl dělat příjemné aktivity, přestože se mu kvůli depresi nechce vůbec do ničeho.

Naopak není žádoucí stanovovat si přehnané cíle a pouštět se do náročných úkolů. Během deprese není doba na závažná rozhodnutí. Není to ani příležitost k dovolené. Změna prostředí je náročná a člověk na takovou změnu nemá při depresi dostatek energie. Přitom však není dobré ani podléhat své únavě a trávit den v posteli. Přestože je ospalost během dne jedním z projevů deprese, spánek během dne odborník nedoporučuje, mnohem lepší je vyrazit ven na lehkou procházku.

DEPRESE JE OPŘEDENA MNOHA MÝTY, CO JE PRAVDA A CO NE? TO SE DOZVÍTE VE FOTOGALERII:

Literatura:

Praško, Ján a kol.: Depresivní porucha a jak ji překonat. Praha: Galén, 2012.

Praško, Ján a kol.: Deprese a jak ji zvládat. Praha: Portál, 2015.

Novák, Tomáš: Peklo v duši: deprese a mánie. Praha: 2016.

Nejčtenější články