Close search

Cítíte se jako nula? Může jít o nemoc

Pixabay Zdroj: Pixabay

Čas od času podléhá negativním pocitům každý z nás. Zdravá osobnost se však s nimi popere a jde dál do veselejšího období. Pokud však negativní pocity dlouhodobě ovládají lidskou mysl, může jít o duševní nemoc, vyžadující odbornou pomoc.

Pokud člověk zažívá pocity zbytečnosti, neustále hledá své vlastní chyby a obviňuje se z vlastní neschopnosti, může trpět depresivní poruchou.

Jak se projevují depresivní pocity?

Přestože se pod pojmem "depka" v běžné mluvě deprese často zlehčuje, jde o závažné, život ohrožující onemocnění. Sebevražedné úmysly spojené s depresí totiž člověk může realizovat.

Přestože se deprese všeobecně skloňuje v mnoha pádech, jen málokdo si pod ní představí konkrétní pocity, které prožívá postižený.

Definice deprese hovoří o poruše nálady, která vykazuje známky silného smutku, ztráty radosti a chuti do života. Pociťovaný nedostatek energie se projevuje ve všech činnostech. Člověk nemá chuť vykonávat ani to, co ho dříve bavilo. Ani sám sobě to přitom neumí zdůvodnit. Svoje omezení převádí do sebeobviňování. Pocity neschopnosti a viny vše ještě zhoršují, odrážejí se i v uvědomění vlastní zbytečnosti.

Člověk se opravdu cítí jako nula

Deprese ovlivňuje funkčnost mozku, ničí vůli, vede k sociální izolaci. Člověk se nezřídka za svoji neschopnost a prožívané pocity stydí, takže není schopný s depresivními stavy něco dělat. Přitom jde o nemoc, která je pod odborným vedením relativně dobře léčitelná. Pojí se totiž s nedostatkem určitých látek v mozku, syntézu těchto látek v lidském těle přitom mohou povzbudit vhodná psychofarmaka.

Nemoc trápí častěji ženy, ty také odbornou pomoc vyhledávají snáze než muži. Muži totiž depresi obvykle považují za vlastní slabost. Jsou vychováváni k tomu, aby byli silní. Chtějí nemoc překonat sami. Právě to je však chyba. Na to upozorňuje i psychiatr Michal Maršálek z Psychiatrické nemocnice v Bohnicích: „Lidé si myslí, že jim lékař stejně nepomůže. Jenže pokud se snaží deprese překonat sami, jejich stav se může stát trvalým. Čím dříve se začnou léčit, tím lépe.“

KOLEM DEPRESE PANUJE CELÁ ŘADA MÝTŮ. TY HLAVNÍ VÁM PŘEDSTAVÍ FOTOGALERIE:

Literatura:

Praško, Ján a kol.: Depresivní porucha a jak ji překonat. Praha: Galén, 2012.

Praško, Ján a kol.: Deprese a jak ji zvládat. Praha: Portál, 2015.

Novák, Tomáš: Peklo v duši: deprese a mánie. Praha: 2016.

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu