Close search

Chladné čtení: Vysvětlení úspěchu iluzionistů, jasnovidců, léčitelů i manipulátorů

Pixabay.com Zdroj: Pixabay.com

Jak je možné, že tolik lidí věří nejrůznějším šarlatánům? Proč lidé tak ochotně otevírají peněženku, když jde o předpověď budoucnosti či rady osobního rázu? Má skutečně tolik lidí nadpřirozenou schopnost vidět neviditelné? Schopnosti iluzionistů, jasnovidců, léčitelů, manipulátorů a jim podobných mají jiný charakter, než by se mohlo zdát.

Někteří lidé dokážou přesvědčit jiné, že ví všechno o jejich problémech, že dokážou během jediného sezení odhalit osobnost. Je to možné díky technikám chladného čtení, někdy označovaným anglickým Cold reading.

Jak se podívat do duše nebo do budoucnosti?

Americký psycholog, emeritní profesor na univerzitě v Oregonu, velký kritik parapsychologie a amatérský iluzionista, Ray Hyman, sestavil kompletní seznam technik chladného čtení. Seznam zdaleka není tak rozsáhlý, jak by se dalo čekat. Jako návod pro iluzionisty a další, kteří chtějí vydělávat na důvěře lidí v nadpřirozené schopnosti, je však bezchybný. Ostatně jistotou, resp. sebejistotou iluzionisty seznam začíná.

Je třeba využít aktuálních trendů ve společnosti a statistických dat. O nutnosti navození přátelské atmosféry a zapojení protistrany není pochyb. Hodit se budou i lichotky. Je třeba vnímat řeč těla, vzhled i mluvený projev člověka, bez všímavosti k detailům a schopnosti naslouchat to nepůjde.

Úspěch sklidí i dramatické efekty, magické propriety, jako jsou karty, křišťálová koule, drahé kameny, kouzelná hůlka, živá voda apod.

Říkat to, co chce druhá strana slyšet...

Předpověď, proroctví, analýza osobnosti i života bude dokonalá, když budeme říkat to, co chce protistrana slyšet. Utvrdit člověka v jeho přesvědčení zdaleka nevyžaduje tolik komunikačních schopností jako mu vyvrátit jeho zažité představy o životě.

I z několika vět  lze získat mnoho informací a na nich pak postavit příběh. Dá se vycházet i z toho, za jakým účelem člověk přišel. Lidé mívají jen několik málo důvodů, proč navštěvují jasnovidce, kartáře, léčitele a jim podobné. Ti mají navíc k dispozici dojmy. Vždy mohou vytvořit dojem, že ví více, než říkají.

Obecný klam, který se tváří jako řešení na míru

Základním uměním všech jasnovidců je to, že vzbuzují pocit individuálního přístupu. Využívají přitom obecně platné fráze a universální popisy, ve kterých se najde téměř každý. Vytvořit takový popis jde přitom snadno. Lze vzít například fráze z horoskopů, kterých je všude kolem nespočet. Jsou stavěny na tzv. Forerově efektu, který potvrzuje, jak lidé ochotně akceptují obecný popis své osoby a ještě ho považují za velmi přesný.

VÍCE O CHLADNÉM ČTENÍ VE FOTOGALERII:

Nejčtenější články