Close search

Chcete zlepšit pozornost bez velké dřiny? Zábavná cvičení, vědomé dýchání či meditace jsou tu od toho

Pixabay.com Zdroj: Pixabay.com

Pozornost, potažmo schopnost soustředit se, je spolu s pamětí jednou ze dvou klíčových mentálních dovedností. Pozornost a paměť spolu také nedílně souvisí. Mnohdy má špatná paměť původ právě v nedostatku pozornosti.

Pozornost a paměť jsou základními nástroji pro úspěch v životě, zdaleka nejde jenom o školní úspěchy. To potvrzuje i psycholog Prof. PhDr. Rudolf Kohoutek, CSc. Ten na svém webu uvádí, že pozornost hraje překvapivě velkou roli, pokud jde o úspěch člověka v životě i v práci, dokonce i v případě, kdy jde o zdraví.

Pozornost i paměť využíváme při každodenních činnostech, jejich omezení nám bohužel dost často působí i nemalé potíže. Paměť i pozornost můžeme přitom trénovat podobně jako svaly. Obě schopnosti lze relativně snadno podpořit, jen vědět, jak na to.

Aby mozek nezlenivěl

Pozornost, zaměřenost osobního vědomí na konkrétní podnět, objekt, děj nebo cíl může být pasivní, bezděčná, neúmyslná anebo aktivní, záměrná, úmyslná. Právě aktivní pozornost je cílená dle naší vůle. Využíváme ji při učení, řešení konkrétního úkolu nebo provádění konkrétní činnosti.

Podobně jako paměť lze i pozornost posilovat prostřednictvím mentální aktivity. Prospěšná budou také jednoduchá mentální cvičení, například když hledáme rozdíly mezi dvěma obrázky. Zábavné cvičení pozornosti představuje oblíbená hra Kde je Valdo?

Aby mysl byla silná

Se soustředěním jako takovým přímo pracuje meditace. Jakákoliv meditace je vlastně soustředěním na jeden předmět. Svoji pozornost záměrně zužujeme na konkrétní podnět a ostatních si nevšímáme. Ten podnět může být buď vnější nebo se soustředíme na vlastní dech. Vědomé dýchání je tak velmi nenáročnou, ale efektivní cestou jak posilovat svoji pozornost.

Meditace prostřednictvím dechu, ale i jiné druhy meditace přinášejí hluboké uvolnění. Meditační techniky posilují psychické i kognitivní schopnosti. To potvrzuje studie vědců z americké Harvard Medical School. Přínosy meditace se odrážejí nejenom v lepší paměti a pozornosti, ale také v empatii, vědomí vlastního já nebo schopnosti zvládat stres.

DALŠÍ TIPY NA POSÍLENÍ POZORNOSTI NAJDETE VE FOTOGALERII:

Literatura

Goleman, D. Pozornost: Skrytá cesta k dokonalosti. Praha: Jan Melvil Publishing, 2014.

Šnajdrová, L. Jak si zlepšit paměť a koncentraci. Praha: Grada, 2016.

Nejčtenější články