Close search

Chcete navázat lepší pouto s kočkou? Zkuste na ni přimhouřit oči

Pixabay.com Zdroj: Pixabay.com

Odborníci na chování zvířat se podívali na to, do jaké míry způsob očního kontaktu ovlivňuje vztah kočky k lidem.

Říká se že nevlastníte kočku, ale ona vás. Nedají se jen tak zkrotit a obvykle si dělají, co chtějí. Existuje ale způsob, jak s nimi navázat pozitivní pouto. A teď ho potvrdila i věda.

Kočičí experimenty

V Scientific Reports byla publikována studie o tom, jakou roli sehrává přimhouření očí ve vztahu člověka s kočkou. Navázat pozitivní pouto se svým domácím mazlíčkem lze podle jejích autorů pomalým mrknutím. To totiž vytvoří ekvivalent kočičího úsměvu, co vás v očích mazlíčka činí atraktivnějšími.

Studie byla první svého druhu a experti na chování zvířat z University of Sussex nejdřív zkoumali 21 koček ze čtrnácti různých domácností, aby zjistili, jak reagují, když na ně jejich majitelé pomalu mrkají. Kontakt navazovali přimhouřením očí ze vzdálenosti asi jednoho metru.

Druhý experiment se zaměřil na další skupinu 24 koček z osmi různých domácností. Na ty pomalu zamrkal pro ně dosud neznámý výzkumník. Navíc jim také nabídl ruku obrácenou dlaní nahoru a sledoval, jestli po mrknutí kočka přijde a prozkoumá ji.

Mhouření na kočku

Podle studie kočky s největší pravděpodobností přimhouří oči na své majitele, pokud to u nich uvidí také. A méně často to udělají, když lidé vůbec nereagují. Pokud jde o mrkajícího cizince, kočky obvykle dojdou prozkoumat jeho ruku obrácenou dlaní nahoru. Méně často tak udělají protějšku s neutrálním výrazem ve tváři.

Tato studie je první, která experimentálně zkoumá roli pomalého mhouření očí v komunikaci kočky a člověka. Je to také něco, co si můžete vyzkoušet sami se svou vlastní kočkou doma nebo s kočkami, které potkáte na ulici. Zkuste na ně přimhouřit oči, jako byste to udělali v uvolněném úsměvu, a poté je na několik sekund zavřete. Zjistíte, že ony reagují stejným způsobem a můžete začít v jistém smyslu konverzaci," dodává v prohlášení ke studii Karen McComb, profesorka z University of Sussex a majitelka kočky.

Zdroje: nature.com, iflscience.com

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu