Close search

Balet s Alzheimerem: Primabalerína v důchodu předvedla dojemné poslední vystoupení

YouTube/Música para Despertar Zdroj: YouTube/Música para Despertar

Marta C Gonzalez už není mezi námi, ale její příběh ukazuje, že silné vzpomínky dovedou porazit i tak mocného nepřítele, jakým je Alzheimerova choroba.

Mění se přímo před očima. Místo skleslé starší ženy je tady najednou dáma, která se nechává unášet vzpomínkami a, co je nejpůsobivější, i na invalidním vozíku dokáže oživit slavnou baletní choreografii.

Velký návrat

Bývalá primabalerína tančila před víc než půlstoletím v New Yorku a během své kariéry absolvovala v Čajkovského Labutím jezeře stovky vystoupení. Po odchodu do důchodu, i kvůli Alzheimerově chorobě, skončila v pečovatelském domově ve Valencii, kde také vznikl záznam z jejího posledního vystoupení. S emotivními slovy ho na svých sociálních sítích sdíleli třeba Antonio Banderas nebo Jennifer Garner.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Jennifer Garner (@jennifer.garner),

Když Marta C Gonzalez uslyší ve sluchátkách Labutí jezero, roztáhne ruky a vrací se zpátky v čase do doby, kdy bylo tělo i mysl na vrcholu sil, a byť je už na invalidním vozíku, nic nebrání tomu, aby alespoň vrchní části těla předvedla slavnou choreografii.

Hudba poráží Alzheimera

Stejně jako jiní atleti, i baletky mají neuvěřitelně vyladěná těla, co je výsledek mnoha let intenzivního každodenního tréninku. A paní Gonzalezová ukázala, že profesionálové na tento trénink nikdy nezapomenou. I když její život výrazně poznačila Alzheimerova choroba. Po svém posledním vystoupení jen skromně řekla, že je plná emocí.

Marta C Gonzalez loni zemřela, ale teď s jejím odkazem pracuje španělská muzikoterapeutická skupina Música para Despertar, jejíž název by se dal přeložit jako Probuzení hudbou. Inspirováni první tanečnicí newyorského baletu 60. let, jak starou paní pojmenovali, mluví o nezměrné síle hudby. A o tom, kolik se toho můžeme naučit od starých žen a mužů, pokud jim začneme opravdu naslouchat.

Zdroj: mirror.co.uk

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu