Close search

Přináší rodičovství lidem radost? Podle vědců jen krátkodobě, po pěti letech je už všechno horší

Unsplash Zdroj: Unsplash

Narození dítěte výrazně ovlivní život rodičů, s tím nelze polemizovat. Nová studie se ovšem zaměřila na jejich pocity, jako je hněv, úzkost, smutek, štěstí či spokojenost. Pozitivní emoce sice po narození dítěte rostou, ale o pět let později už začínají klesat. A to docela hodně.

Pro spoustu párů je založení rodiny jedním z největších životních přání. Ale opravdu dělá dítě své rodiče šťastnějšími? A pokud ano, jak dlouho jim tato blaženost vydrží? Na zodpovězení těchto otázek se zaměřila studie publikovaná v periodiku Emotion.

Jde rodičovství a štěstí dohromady?

Studie pracovala s údaji od více než 5 000 německých rodičů, všichni měli své první dítě v letech 2007 až 2019. Jde o součást výzkumu trvajícího několik dekád. Výzkumníci se jich ptali na životní spokojenost, štěstí, smutek, úzkost a hněv. Důležitá byla data z období pěti let předtím, než se pár stal rodiči, a pak pět let poté.

Zvýšení životní spokojenosti a štěstí bylo nejvýraznější v prvním roce rodičovství, takže dítě má skutečně obří efekt. Tyto kategorie se však v letech po narození dítěte postupně vrátily zpět. Páry vykazovaly podobnou úroveň životní spokojenosti a štěstí pět let poté, co se staly rodiči, jako pět lety před tím, než přišlo na svět jejich první dítě.

Pokud jde o negativní emoce, nejsilnější účinek byl zjištěn u hněvu. Ten během pěti let rodičovství klesá, svého nejnižšího bodu samozřejmě dosáhne v prvním roce. Poté se zvyšuje a pět let po narození dítěte byl vztek ještě větší než pět let před jeho narozením. Vyšší úrovně hněvu zřejmě odrážejí reakci způsobenou stresujícími aspekty rodičovství, jako je nedostatek spánku nebo časové konflikty mezi rodinou a prací.

Ukazuje se tedy, že narození dítěte má mnoho pozitivních účinků na psychickou pohodu, ale jsou krátkodobé. Pro vysokou dlouhodobou životní spokojenost je nezbytné najít strategie, jak se vyrovnat se stresujícími aspekty faktu, že se nám narodí dítě...

Zdroje informací:
Psychologytoday.com: Does Having a Baby Actually Make Parents Happy?
Pubmed.ncbi.nlm.nih.gov: Baby bliss: Longitudinal evidence for set-point theory around childbirth for cognitive and affective well-being

Nejčtenější články