Close search

Podivuhodná historie aprílových žertů: Jeden z nejstarších je ryba zavěšená na záda

Pixabay Zdroj: Pixabay

První dubnový den je symbolem různých žertíků již celá staletí. Jeden z nejstarších bychom mohli najít ve Francii, kde byl poprvé zaznamenán již v roce 1466. Víte, proč si tam tajně věší na záda rybu?

Jednou z teorií o původu apríla je ta, že se lidé po dlouhém období smutné zimy jednoduše potřebovali uvolnit. A příchod veselejšího jara se ukázal být skvělou příležitostí.

Nejstarší aprílový vtip

V našich končinách se aprílové žerty začaly udomácňovat až v 17. století a vůbec poprvé je zaznamenal jistý Bartoloměj Chrystelliius z Prahy v roce 1690. O sto let později je už svátek běžnou součástí různých kronik.

Vraťme se ale k jednomu z nejstarších aprílových žertů vůbec. Jde o takzvanou dubnovou rybu. Ta se nejí, ale vystřihuje z papíru a někomu tajně přilepí na záda. A i když by se mohlo zdát, že to dělají děti, tímto způsobem si ze svých blízkých dělali šoufky hlavně dospělí.

A proč právě rybu? Teorií je hned několik. Podle jedné se kdysi obyvatelé Říma rozhodli slavit příchod Nového roku tím, že se jeden druhém vysmívali přivazováním ryb na záda. A později se to rozšířilo i do jiných zemí.

Podle další teorie připadá na 1. dubna v různých zemích jak otevření rybářské sezony, tak i její zavření, aby měly ryby klid na rozmnožování. Protože lov byl buď příliš snadný (hojnost v den otevření), nebo neúspěšný (den ukončení), byly rybářům nabídnuty sledě. A tehdy se ujal oblíbený zvyk - lidem se na záda tajně věšela skutečná ryba. Jelikož byli rybáři pořádně oblečení, nevšimli si toho hned. A čím déle jim tam ryba visela, tím víc byla lepkavá a smradlavá. Je ale možné, že jde o další z aprílových mystifikací...

Zdroje informací:
Wikipedia.org: Apríl, Poisson d'avril
Teteamodeler.ouest-france.fr: Quelle est la véritable origine du poisson d'avril et de la tradition des blagues?

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu