Close search

Pociťujete stres? Udělejte každý den tyto tři věci, radí psycholog

Unsplash Zdroj: Unsplash

Dostat se do větší pohody nemusí být časově náročné ani složité, píše psycholog Seth J. Gillihan pro magazín Psychology Today. A přidává několik tipů, jak toho docílit.

Vědomá péče o sebe zabere jenom na pár minut a může mít větší dopad, než si myslíme. Malé a jednoduché činy mohou mít velký vliv na naše blaho, když je děláme důsledně a každý den.

Jak porazit stres

První rada zní poměrně banálně, řekněte si: „Dobré ráno.“ Gilliham píše, že naše mysl většinou začne běžet ještě předtím, než vůbec vstaneme z postele. Toto „navyklé odpojení“ od nás samotných vytváří podvědomý neklid, který často přetrvává celý den. Naopak návrat k sobě je ze své podstaty uklidňující.

Než ráno vstanete z postele, nalaďte se na své tělo a dech. Třikrát se pomalu nadechněte a vnímejte, jak dýchání hýbe tělem. A pokud to pomůže, klidně se k tomu sladění vraťte i v průběhu dne.

Další radou je malá procházka v době oběda. Zajděte se najíst mimo své pracoviště, nebo se projděte po parku. Jde o to strávit alespoň pár minut venku. A rozhodně nechte telefon v kanceláři. Jen vnímejte své okolí, čerstvý vzduch a změnu perspektivy. Podle jedné studie to zlepšuje náladu a na delší dobu redukuje stres. Když to není možné v průběhu oběda, udělejte si pauzu jindy, ale rozhodně na ni nezapomeňte.

Poslední antistresový tip se váže ke konci dne, kdy je potřeba oslavit svá vítězství. Nejde o zapíjení nebo nějakou divočinu. Podle Gillihama si naše mysl si umí dobře vybavit ztráty a zklamání, zatímco na radosti a vítězství snadno zapomene. Proto se může zdát, že naše dny za nic nestojí a jsou většinou špatné.

Než půjdete večer spát, napište si tři věci, které se vám povedly. Buďte konkrétní, takže místo toho, že jste si udělali fajn večeři, si napište, že jste si udělali třeba báječný salát s kuřecím masem. Jde o to, aby vzpomínky byly co nejživější.

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu