Close search

Není cukr jako cukr. Jakým sladidlům ve stravě se vyhnout a jaké si naopak můžeme dopřát

pixabay Zdroj: pixabay

Člověk, který chce zhubnout, většinou omezí sladká jídla. To je správný krok, jenže cukr naše tělo, a zvláště náš mozek potřebuje. Pokud tedy nechcete být celý den v útlumu a unavení, slazení si dopřejte. Jde jen o to vědět, jaká sladidla nám škodí a jaká jsou naopak v pohodě i při dietě.

Bílý cukr bychom měli ze stravy úplně vyloučit. Jako potravina je živinově téměř bezcenný, neboť obsahuje pouze sacharózy. Hnědý třtinový cukr, který obsahuje i určité množství minerálů a stopových prvků, můžeme použít na doslazení, ale v menším množství. Do kávy například půl lžičky. Větší množství jednoduchých cukrů potřebujeme jen ve stavech jejich vysoké spotřeby – například při náročném sportovním výkonu nebo pokud se cítíme naprosto energeticky vyčerpaní.

Med a javorový sirup ano

Velice dobrým řešením je med. Je to biologicky cenná potravina, které si při redukční dietě můžeme dopřát každý po lžičce. Ale všeho s mírou, dávejte si pozor, abyste medem nedoslazovali příliš. Mátový čaj se lžičkou medu je naprostá delikatesa.

Javorový sirup také lze použít jako sladidlo do různých pokrmů. Ale opět to nepřehánějte s množstvím. Stejně jako třtinový cukr a med, je i javorový sirup zdrojem jednoduchých cukrů, a proto s nimi musíme zacházet opatrně. Pokud chcete trvale zhubnout, spíše byste si měli od sladké chuti pomalu odvykat.

Další alternativa

V západní Evropě a Americe znají ještě jiný způsobe slazení, a to je stevia. K nám se také dostala a spousta lidí si na slazení stévií už zvyklo. Je to bylinka, kterou můžete pěstovat za oknem v květináči. Pokud ji chcete použít jako sladidlo, stačí utrhnout pár lístečků a přidat do jídla. Vašemu jídlu dodá skvělou chuť a jelikož jde o zcela přírodní sladidlo, má téměř nulovou energetickou hodnotu.

Uměla sladidla raději ne

Většina umělých sladidel je chemická a tím pádem pro naše tělo nepřirozená. Některá sladidla jsou dokonce prokazatelně tělu škodlivá. Každé sladidlo má doporučenou denní dávku. Jenže tato sladidla jsou obsažena i v „light“ výrobcích, tudíž si asi nikdo nedokáže pohlídat, kolik umělých sladidel za den požije. Neutuchající chuť na sladké je zapříčiněna nedostatkem správných cukrů, a proto raději řešte s odborníky skladbu vašeho jídelníčku, než sáhnete po umělých sladidlech.

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu