Close search

Nemáte co na sebe? Problém je možná v něčem jiném

Freepik.com Zdroj: Freepik.com

Události posledního roku nám přerovnaly život i šatník. A teď se přiznejte, kolikrát jste stáli nad otevřenou skříní a marně přemýšleli, co si vezmete na sebe, aby to bylo pohodlné. Že jste v narvané skříni nemohli nic najít? Pak to možná nebylo nedostatkem oblečení, ale něčím jiným...

Nemám co na sebe, to bývá časté povzdechnutí mnohých žen a občas se přidá i nějaký muž. Než se ale pustíte do nového nakupování, možná stojí za to nejdřív udělat ve stávajícím šatníku průvan. Ostatně, jaro je k tomu tradičním obdobím. A čím důkladnější zavedete ve skříni pořádek, tím lépe se vám v ní bude hledat.

A bude to o nervy…

Základem pořádku je totiž třídění. Zapomeňte tedy na sentiment a zbavte se všeho, co ještě pamatuje vaše středoškolská léta. Dále by měla následovat kategorie, do toho zhubnu. Buďme totiž realisté, nezhubnete. A pokud přeci jenom ano, dá se předpokládat, že dotyčné kousky už budou spíš módní peklo než trend. Smutnou kategorií pak je oblečení, které vám sice padne, ale tmu skříně v uplynulém roce opustilo maximálně jednou dvakrát, ne-li vůbec.

Nové uspořádání

Ve skříni se člověk obvykle nevyzná, protože je nepřehledná. Zkuste se tedy zamyslet nad tím, zda nenastal čas si pořídit novou. Vnitřní vybavení si pak totiž můžete uzpůsobit vlastnímu stylu oblékání doslova na míru. Ať už to jsou šatní tyče ve správné výšce odrážející délku vašeho oblečení, zásuvky v úrovni očí, kam se ukládá to nejčastěji používané, nebo třeba praktické police až u „stropu“ skříně, které slouží pro sezónní oblečení. Co rozhodně oceníte, jsou výsuvné systémy, zejména pokud je skříň skutečně malá, speciální držáky na kalhoty, sukně a také oddělovače do větších zásuvek, díky kterým v nich budete mít uklizeno. A velebit budete i osvětlení, jež se dá namontovat nejenom do nové, ale i do stávající skříně.

Když věci mají řád

Jakmile máte hotovo, je třeba oděvy uložit zpět. Platí pravidlo, že veškeré svrchní oděvy jako kabáty, bundy, saka a další podobné kousky by měly být v oddělené části skříně. Jde o to, že při pobytu venku na nich ulpí prach a není právě hygienické je ukládat do jednoho prostoru se spodním prádlem. Svetry a trička skládejte do polic, ovšem košile a halenky jednoznačně patří na ramínko. Platí, že na jednom ramínku by měl být jeden kousek oblečení. Rovněž nemíchejte hrušky s jablky, což v praxi znamená, že mikiny patří na jednu hromádku, svetry na druhou a nikoli dohromady. Uspořádání by mělo odrážet váš životní styl. To znamená, že například je například můžete roztřídit a uložit podle toho, k čemu je používáte.

Stylový šatník

Někdy se stane, že vytřídíme věcí tolik, že nám toho opravdu už pak moc nezbude, anebo procházíme nějakým životním zlomem, vstupujeme do nové životní etapy, a to všechno s sebou dost často nese i změnu v oblékání. Až budete hledat své vlastní vyjádření, zkuste se nejprve zamyslet nad tím, v čem je vám dobře. Jaké materiály vám svědčí, jaké střihy a barvy sluší. Pokud si tak úplně nevíte rady, dobrou pomůckou mohou být třeba fotky celebrit na sociálních sítích, které vám napoví, jakým směrem se vydat. Pamatujte si, základní šatník se sestává z minima kousků, kam patří džíny, sako, kalhoty, pouzdrová sukně, malé černé a jednobarevná, buď bílá nebo smetanová košile. Vše ostatní, jako trička, halenky a svetříky už pak tvoří nadstavbu, díky níž můžete do svých outfitů neustále vnášet nový vítr. Třeba právě ten jarní...

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu