Close search

Nejlepší zelenina pro zdravá střeva: Zelené listy navíc chrání i mozek

Unsplash Zdroj: Unsplash

Naše každodenní strava přímo ovlivňuje zdraví střev, což vplyvá také na mnoho různých aspektů zdraví. Jak poznat to, co je pro střeva nejlepší? Možná vám pomůže nová studie, která vyšla v periodiku Nature. 

Základem jsou celozrnné potraviny s vysokým obsahem vlákniny, které udržují střeva v pohodě. Například ovoce a zelenina obsahují polyfenoly, což jsou sloučeniny, které zlepšují střevní bariéru.

Co udrží střeva zdravá

Magazín Eat This, který se věnuje zdravému životnímu stylu, píše, že konzumace velkého množství zeleniny a ovoce poskytuje vlákninu a živiny, které pomohou střevům. A podle nového výzkumu je tím nejlepším pomocníkem zelená listová zelenina.

Je čas udělat třeba lahodný špenátový salát, protože listová zelenina může jedinečným způsobem pomoci střevním bakteriím. Studie publikovaná v Nature Chemical Biology zjistila, že tato listová zelenina obsahuje jedinečnou sloučeninu cukru, kterou se živí dobré bakterie ve střevech. Takže když jíte listovou zeleninu, v podstatě krmíte bakterie v střevním mikrobiomu.

Čím více energie tyto dobré bakterie mají, tím lépe jsou schopny vybudovat ochranné bariéry, které jsou potřebné k udržení špatných bakterií na uzdě a zastavení jejich růstu a množení.

Zdravá střeva jsou důležitá, protože ovlivňují nejen žaludek. Střevní mikrobiom přímo ovlivňuje kognitivní zdraví a riziko neurodegenerativních onemocnění. Podle zprávy publikované v periodiku Neurology může vysoký obsah vlákniny v listové zelenině zlepšit zdraví střev, což pomáhá snižovat kognitivní pokles.

Zdroje informací:

Eatthis.com: The #1 Best Vegetable for Gut Health

Nature.com: YihQ is a sulfoquinovosidase that cleaves sulfoquinovosyl diacylglyceride sulfolipids

Pubmed.ncbi.nlm.nih.gov: Nutrients and bioactives in green leafy vegetables and cognitive decline: Prospective study

Nejčtenější články