Close search

Mluvte se svou maminkou: Podle odborníků to snižuje stres

Freepik Zdroj: Freepik

Když je Den matek, spousta lidí si vzpomene na své maminky. Ony jsou však důležité celý rok. Magazín Psychology Today píše o studii, podle které má maminčin hlas schopnost snižovat stres.

Když jsme byli malí a měli jsme špatný den, třeba jsme spadli na prolézačce, vždy nás konejšila maminka. V dospělosti čelíme většímu stresu a zřejmě i častějšímu. Jen u toho není vždy máma, protože si myslíme, že bychom to měli zvládnout sami.

Proč jsou matky důležité?

Specializovaný magazín Psychology Today upozorňuje na zajímavou studii University of Wisconsin-Madison. Vědci chtěli zjistit, zda jsou některé formy komunikace s mámou lepší než jiné.

Do studie se zapojilo 68 dívek ve věku 7,5 až 12 let, které zažily stresovou situaci. Šlo o řešení různých problémů před publikem, což je věc, která dá zabrat i dospělým. Poté je vědci rozdělili do skupin. Dívky v první skupině čekaly o samotě, v druhé mluvily s mámou osobně, ve třetí jí zavolaly a v té poslední jí mohly napsat zprávu. Následně všem dívkám změřili hladiny kortizolu, tedy stresového hormonu, a oxytocinu, který je zase spojený s důvěrou a empatií.

Obě skupiny, dívek, které mluvily se svými mámami, měly vyšší hladinu oxytocinu, tedy jim to pomohlo lépe zvládnout stres. U těch, které byly o samotě nebo svým matkám jen napsaly, se nic nezměnilo. Poslání zprávy není o nic lepší, než nemluvit se svou mámou vůbec.

A co z toho plyne? Pouhý text prostě nestačí. Slyšet hlas vlastní maminky má pozitivní účinek. Až budete ve stresu kvůli škole, práci nebo čemukoliv jinému, zavolejte jí. Nečekejte, až zase bude Den matek...

Zdroje informací:
Psychologytoday.com: Two Key Reasons Why You Should Call Your Mom
Sciencedirect.com: Instant messages vs. speech: hormones and why we still need to hear each other

Nejčtenější články