Close search

Zlatá éra Hollywoodu a její odvrácená tvář: Sexuální obtěžování, nucené potraty, přísné diety i léky na povzbuzení

Wikimedia Zdroj: Wikimedia

Herce po celém světě láká sláva a lesk Hollywoodu, prorazit tam však není vůbec jednoduché. A to se dnešní tvrdá pravidla vzhledu a talentu vůbec nedají srovnávat s těmi, která vládla v dobách "zlaté hollywoodské éry". Pracovní podmínky omezovaly základní svobody mnohých herců a hlavně hereček. A co hůř, nezřídka šlo o dětské hvězdy.

Jednalo se především o udržení přesného modelového vzhledu a s tím spojené striktní diety. Pravidla starého Hollywoodu nezřídka přecházela únosné hranice a někdy dokonce překračovala zákon. Některé herečky byly například nuceny k potratům, nesměly se vdávat nebo čelily sexuálnímu obtěžování. A některé i znásilnění...

Judy Garland, "prase s copánky"

Známá hollywoodská herečka, která zářila před kamerou již v dětském věku, si od vedení filmové společnosti MGM vytrpěla mnoho. Judy, která si jako dítě zahrála například ve snímku Čaroděj ze země Oz, se kvůli její postavě přezdívalo "prase s copánky". Producenti se proto rozhodli, že po podepsání smlouvy čtrnáctiletou dívku dají na velmi tvrdou dietu.

Garland často pracovala mnoho hodin bez přestávky a když se chtěla jít najíst, její talíř s jídlem představitelé společnosti často jednoduše odnesli pryč. Aby u Garland potlačili chuť k jídlu, začali jí dávat prášky na povzbuzení a naváděli ji ke kouření až 80 cigaret za den. Tyto kruté pracovní podmínky se údajně staly začátkem jejího konce.

Mickey Rooney, léky na povzbuzení i zklidnění

Tento mladý herec, stejně jako Garland, se kterou často tvořil filmový pár, musel tvrdě pracovat pro studio MGM. Rooney také dostával léky na povzbuzení. Podle Garland byli pak mnohdy i po 72 pracovních hodinách odvezeni do nemocnice, která patřila studiu, kde dostali naopak prášky na spaní, aby si alespoň na pár hodin odpočinuli. Po krátké přestávce opět následoval kolotoč s povzbuzujícími prášky.

Natalie Wood a její znásilnění

Podle sestry legendární herečky Natalie Wood byla filmová hvězda v mladém věku dokonce několikrát velmi brutálně znásilněna dospělým hercem. Ten tvrdil, že pokud s ním bude spolupracovat, pomůže jí získat role pro dospělé herečky.

Natalie Wood o znásilnění nikdy otevřeně nepromluvila a ani neuvedla jméno pachatele. Její mladší sestra, Lana Wood, ale v roce 2018 v interview poprvé otevřeně promluvila o této události a uvedla, že se incident měl stát ve slavném hotelu Chateau Marmont.

Sexuální obtěžování Shirley Temple

Sexuální obtěžování zažila i jednoznačně nejslavnější dětská hvězda Shirley Temple. Zločinu se měl dopustit mocný hollywoodský producent Arthur Freed, který pracoval na filmových hitech jako Čaroděj ze země Oz nebo Zpívání v dešti.

Freed údajně tehdy dvanáctiletou Shirley zavolal do své kanceláře, kde s ní chtěl mluvit. Avšak místo konverzace se před ní začal obnažovat. Temple se kvůli nervozitě a šoku začala smát, a to ji možná zachránilo. Freed se měl tehdy rozčílit a nakázat jí, aby okamžitě odešla pryč.

JAKÉ HRŮZY ZAŽÍVALY HVĚZDY ZA ZLATÉ ÉRY HOLLYWOODU NAJDETE V GALERII:

Nejčtenější články