Close search

Zkáza Dejvického divadla v přímém přenosu. Herce trápí nedostatek peněz i dřeváky Hurvínka

Česká televize Zdroj: Česká televize

Dejvické divadlo je slovní spojení, které má své pevné místo v české umělecké sféře. Jít do „Dejvického“ totiž není jenom tak. Za prvé na jejich představení skoro neseženete lístky. Zájemce musí bojovat pomalu dnem i nocí, aby usedl do vytouženého křesla. Za druhé se divadlo stalo synonymem kvality, takže by touto vlastností mělo pozitivně ovlivňovat i své diváky.

Na fenomén této umělecké scény se podrobně zaměřila Česká televize v seriálu Zkáza Dejvického divadla. Nový komediální počin Miroslava Krobota svým divákům představuje divadlo v jeho plné kráse. Herci jako Trojan, Plesl i Neužil hrají v seriálu sami sebe. Celý příběh začíná ve chvíli, kdy se divadlo dostane do problémů, jelikož od magistrátu nezíská grant potřebný na své fungování.

Nehledě na to, že se blíží 25. výročí existence této legendy, divadlo zůstane bez peněz. Ředitelka Měřičková je zdrcena tímto vývojem událostí, herecký sbor tomu nemůže uvěřit a v tento moment přichází s nápadem umělecký šéf Miroslav Krobot, jak z celé situace ven. Rozhodne se oslovit slavného finského režiséra Aki Jussiho Huhtalu, díky jehož talentu by divadlo mělo přilákat návštěvníky z celého světa. Huhtalu pozvání přijímá a rozhodne se v Dejvickém divadle uvést Shakespearova proslulého Richarda III. Začnou zkoušky a herci jsou v napětí, co si na ně režisér, který si potrpí na novátorský přístup ke zkoušení, připravil. 

Herec Václav Neužil, který hraje ve třetím díle seriálu s Ivanem Trojanem Spejbla a Hurvínka, uvedl v rozhovoru pro Radiožurnál, že se museli naučit stát ve dřevácích na špičkách. Podle Neužila to zatím byla jeho největší herecká výzva.

Nejčtenější články