Close search

Život s alkoholikem: Co dělat, když ho máte doma

pinterest.com Zdroj: pinterest.com

Máte doma alkoholika a nevíte kudy kam, nechcete ho opustit, ale s ním se jen trápíte? Situace je o to horší, když máte děti a vy nechcete zničit rodinu. Proč vlastně ženy ve vztahu s alkoholiky setrvávají a co mají dělat, když už ho mají doma?

Důvodů, proč žena nesebere odvahu a neodejde od alkoholika, je několik. Může mít pocit viny, cítí se potřebná, bojí se, že už nikoho jiného nenajde. Takové ženy se šíleně trápí, ale nemají sílu nic změnit. Dokola se mohou chlácholit představou, že to peklo třeba někdy skončí a ony budou mít zase toho milujícího partnera, jako na začátku.

Co tedy dělat, když problémového partnera nechcete opustit nebo máte dojem, že váš muž pije víc, než je zdrávo?

1. Zakročte co nejdříve. Ženy jsou vnímavé a jistě si všimnou, že se partnerovo chování začíná měnit. Závislost na alkoholu přichází pomalu a nenápadně, ale když nezakročíte včas, může z toho být nekontrolovatelný problém, který se bude řešit o to hůř. Nedejte na partnerovy sliby, chtějte po něm činy. Pokud to nebude zvládat sám, řekněte mu, ať vyhledá pomoc.

2. Nabídněte partnerovi pomoc, ale nestačí ho dokola jen prosit. Když vidíte, že to nikam nevede,     buďte na něho opravdu tvrdá, když pije. Když nepije, buďte na něho naopak hodná.

3. Když neuvidíte zlepšení, dejte mu ultimátum (buď já, nebo pití). Když nedodrží, co vám slíbil, opravdu se od něho odstěhujte. Když nic neuděláte, zvykne si na vaše plané výhružky a bude pít vesele dál.

4. Vyhledejte odbornou pomoc. Sama poznáte, kdy už je pro vás situace neudržitelná. Samozřejmě se můžete svěřovat kolegyním v práci nebo kamarádkám, ale s nimi toho moc nevyřešíte. V určité fázi už musí zakročit odborník. Navrhněte partnerovi, že budete docházet za specialisty spolu. Když odmítne, choďte tam sama. Po rozhovoru s odborníkem budete mít na situaci nový pohled.

5. Pokud váš alkoholik léčbu odmítá, jděte na to od lesa. Nějakým způsobem ho přijměte jít k lékaři, muži se o sebe většinou bojí, takže když mu pohrozíte například cirhózou jater nebo jiným vážným onemocněním, většinou poslechne. Když už ho dostane k lékaři, je to první krok k úspěchu. Většinou, když se alkoholik už dostane do zdravotnického systému a uslyší názor odborníka na jeho stav, podvolí se a nastoupí léčbu.

6. Připravte se na to, že může být léčba neúspěšná a váš partner do toho spadne znovu. V té chvíli si musíte rozmyslet, zda vám za to opravdu stojí. Jestli máte hrdost, vezměte nohy na ramena a utíkejte pryč. To, že partner ničí život sobě, neznamená, že ho může zničit i vám. Většinou ženy, které alkoholika opustí, nelitují. Naopak nechápou, že to neudělaly daleko dřív. Věřte, že i děti vám po čase poděkují.

 

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu