Close search

Život podle přísných pravidel: Co si nikdy nesmějí dovolit členové britské královské rodiny?

Instagram Zdroj: Instagram

Být součástí britské královské rodiny přináší velká a nesporná privilegia, zároveň ale musejí členové monarchie dodržovat mnohá velmi přísná pravidla, která si většina lidí v 21. století neumí představit. Co si členové královské rodiny nemohou dovolit udělat na veřejnosti?

Členové britské královské rodiny představují na veřejnosti a během oficiálních státních návštěv svoji zemi a panovnici Alžbětu II. Není proto divu, že musejí dbát na velmi přísná pravidla, která přesně určují, jak se mohou chovat. Čeho se tedy musí držet?

Tajné signály

Královna Alžběta II. se proslavila nejenom tím, že je nejdéle vládnoucí panovnicí, ale také svými velice pestrými a dokonale sladěnými outfity, u kterých nikdy nechybí ani kabelka stejné barvy. Ta totiž královně neslouží pouze jako ozdoba, ale jedná se o velmi efektivní pomůcku, kterou královna dává signály služebnictvu. Královna, která vždy a všude reprezentuje svoji vlast, si nemůže dovolit žádné faux pas, takže pomocí své kabelky informuje služebnictvo, zda je už čas odejít nebo ukončit večeři.

Projevy přízně se nesluší

Žádné držení se za ruce, žádné objímání a ani žádné další projevy náklonnosti vůči svému partnerovi. Manželské páry, které jsou součástí britské královské rodiny, tak nikdy na veřejnosti nesmí projevovat city a přízeň vůči tomu druhému. Členové královské rodiny musejí monarchii reprezentovat za každých okolností a veřejné projevy lásky k jejich etiketě prostě nepatří.

Bezpečnostní pravidla

Členové královské rodiny, v rámci své povinnosti reprezentovat Velkou Británii a královnu Alžbětu II, velice často cestují. Je ale rozšířeným pravidlem, že dědicové trůnu nesmějí cestovat společně. Toto pravidlo má velmi logické opodstatnění. Kdyby totiž došlo k tragické situaci a přihodila se například nehoda, královská rodina musí ochránit životy dědiců. Jedná se tedy o bezpečnostní pravidlo. Zajímavostí je, že při zahraničních cestách musejí mít členové královské rodiny vždy s sebou sbalený černý oděv, kdyby jej potřebovali kvůli pohřbu nebo neočekávanému úmrtí.

Schválená láska

Před žádostí o ruku musejí představitelé monarchie požádat o svolení vzít si svého vyvoleného nebo vyvolenou samotnou královnu Alžbětu II. a královna ve většině případů sňatek povolí. Do roku 2011 ale platilo přísné pravidlo, že monarchové nemohli vstoupit do manželství s katolíkem.

Královská etiketa

V přítomnosti královny musejí představitelé monarchie dodržovat celkem přísná pravidla. Když do místnosti vejde panovnice, všichni přítomní musejí neprodleně vstát. To samé platí i při jejím odchodu. Také je zvykem se uklonit, toto pravidlo se ale v dnešní době týká pouze mužů, ženy dělají pukrle. Také během stolování platí určitá pravidla, například to, že jakmile sní panovnice poslední sousto, nesmí nikdo dále už jíst.

Nejčtenější články