Close search

Ze stínu legendárního otce k matce ženského rocku: Nancy Sinatra slaví 80. narozeniny

Wikimedia Commons/ABC Television, Public domain Zdroj: Wikimedia Commons/ABC Television, Public domain

Nancy Sinatra, slavná dcera slavného otce, našla v šedesátých letech směr, kterým se vymanila z rodinného stínu. Prošlapala tak cestu silným a osobitým zpěvačkám.

V šedesátých letech prošla jeji hudební kariéra zajímavým vývojem. Začala písněmi jako So Long Babe, ve které se vyplakává z nešťastné lásky k chlapci. A skončila hitem These Boots Are Made For Walkin’, ódou na samostatnou ženu, která se jen tak nedá.

Tím se jí povedlo připravit místo pro silné zpěvačky, přímo rockerky, které se etablují v žánru, jenž byl doménou mužů.

Z dívky se stává žena

V úvodu zmiňovaná změna zpěvaččina hudebního stylu přišla se skladatelem Lee Hazelwoodem, který navrhl, aby zpívala klidně, bez přílišných emocí a trochu odtažitě. Když nahrávali skladbu These Boots are Made for Walkin', Hazelwood řekl Nancy: „Nemůžeš zpívat jako hezká dívenka, Nancy. Musíš zpívat pro kamioňáky."

A trefil to přesně. Jakoby flegmatický styl, doplněný záplavou na blond obarvených vlasů, lesklými rty, výrazně tmavým make-upem a oblečením v britském stylu tzv. carnaby street, kde nebyla nouze o extra krátké sukně a výrazné barvy, to všechno dohromady stvořilo novou hvězdu.

Sexualita tady byla přítomná i nadále, ale přešla z naivní polohy do sebevědomé. Nebyla víc tatínkova holčička, ale, jak mnohé magazíny tehdy psaly - matka ženského rocku. Za to sklidila obdiv třeba od Boba Dylana.

Trio Sinatra

Nancy Sandra Sinatra se narodila 8. června 1940 do prvního manželství slavného Franka Sinatru. Byla nejstarší ze tří dětí, měla ještě sestru Tinu a bratra Franka Jr., a všichni tři se nějaký způsobem věnovali hudbě. Nancy (jméno dostala po matce) z nich byla nejúspěšnější.

V rozhovoru pro britský deník The Guardian Nancy vzpomínala na dětství v malém domku v New Jersey, který byl blízko ulice. Možná až příliš. „Jakmile lidé zjistili, že tam táta bydlí, chodili se dívat. Matka se hrozně bála, že mně někdo unese ze dvora, protože jsem byla malé batole." Matka měla dobrou intuici, v roce 1963 totiž byl unesen Frank Jr. a rodinu to stálo 250 000 dolarů na výkupném.

Když se později přestěhovali do Kalifornie, kde Frank Sinatra začal pracovat na své hollywoodské kariéře, Nancy čekaly lekce piána, tance a zpěvu. Zkusila to později i studovat na Kalifornské univerzitě, ale vydržela jenom rok.

Kde je Nancy?

Nancy debutovala v The Frank Sinatra Timex Show: Welcome Home Elvis (1960), televizním speciálu věnovaném Presleyho návratu z Východního Německa, kde si zpěvák odkroutil službu v armádě. V tom samém roce se vdala za zpěváka Tommyho Sandse.

V následujících šesti letech se její kariéra moc nehýbala, a tak otec požádal Lee Hazelwooda, jestli by s tím něco nešlo udělat. A byl to právě on, kdo Nancy nasměroval na tu správnou cestu. Už byla svobodná, když se do světa v roce 1966 dostaly hity These Boots Are Made for Walkin'Sugar Town, které se prodávaly po milionech.

V roce 1970 se vdala podruhé a s Hughem Lambertem měla dvě dcery, Angelu Jennifer a Amandu. Poté postupně utlumila kariéru, aby se mohla věnovat rodině. Vydrželo jí to až do poloviny 90. let, kdy slavila velkolepý návrat a nejen že vydala album One More Time, na jeho marketingovou podporu také pózovala pro Playboy. To jí bylo 54 let. Matka rockerek se prostě nezapře.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený N A N C Y S I N A T R A (@nancysinatra),

Na momentky ze života Nancy Sinatra se můžete podívat i do GALERIE:

Zdroje: nancysinatra.com, biography.com

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu