Close search

Zázračné účinky piva – před čím vším nás chrání

Archiv Zdroj: Archiv

Pivo je alkohol jako každý jiný. Proto by to s ním člověk nikdy neměl přehánět. Ale již ve staré Mezopotámii věřili v léčebné schopnosti piva. V prvních lékárnách byly z medu, mléka, koření, bylin, olejů a piva vyráběné léčivé nápoje a masti. V pivu se dokonce kvůli snadnějšímu vstřebávání rozpouštěly léky.

Samozřejmě to hned neznamená, že se musíme opíjet pivem. Je dobré držet zdravou míru jeho konzumace. Pivo obsahuje vodu, sacharidy, bílkoviny, vitamíny, biogenní prvky, ionty a další látky pozitivně působící na lidský organismus. Pivo neobsahuje tuky ani cholesterol, ale díky sacharidům je zdrojem energie. Přítomnost všech vitamínů skupiny B, stopových prvků a minerálů vede umírněná konzumace piva k pozitivním účinkům.

Jaké blahodárné účinky pivo má?

Působí proti vzniku ledvinových kamenů

Voda i alkohol z piva totiž zvyšují průtok a tvorbu moči, která se poté stává řidší. Alkohol navíc přispívá vylučování vápníku. Ten je základní složkou ledvinových kamenů, usazujících se uvnitř těla.

Chrání před infarkty

Ve vyspělých zemích představují srdeční příhody významný zdravotní problém. V tomto případě je u pití piva „klíčem k úspěchu“ především umírněnost konzumace.

Snižuje riziko mrtvice

Ischemické mrtvice jsou nejčastějším typem cévní mozkové příhody. Krevní sraženiny blokují průtok krve a kyslíku do mozku. Pokud pijete občas pivo, vaše tepny by měly být více flexibilní a průtok krve výrazně vyšší a rychlejší. Pivo navíc brání i samotnému vzniku krevních sraženin.

Pivo posiluje kosti

Díky vysokému obsahu křemíku se pivo stará i o pevnost kostí. Nic se ale nemá přehánět, pro pozitivní dopad by člověk měl pít denně jednu až dvě sklenice. Naopak při pravidelném pití velkého množství piva působí nápoj opačně a podílí se na oslabování stavby kostí, což může po delším čase vést i k častým zlomeninám.

Zabraňuje vzniku Alzheimerovy choroby

Za tento pozitivní vliv je také zodpovědný obsah křemíku v pivu. Křemík totiž chrání mozek před škodlivými účinky hliníku – což bývá jedna z příčin vzniku Alzheimerovy choroby.

Pomáhá při léčbě rakoviny

Kyseliny s názvem humulon a lupulon, které se nacházejí v chmelu, mají mít schopnost zastavit růst a množení nebezpečných bakterií. Bohužel rakovinu to nezastaví, ale při léčbě může být chmel nápomocný.

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu