Close search

Zakladatelé Googlu: Jak utrácejí své peníze jedni z nejbohatších lidí, Sergey Brin a Larry Page?

profimedia Zdroj: profimedia

Zakladatelé internetového gigantu Google, Sergey Brin a Larry Page, patří mezi nejbohatší lidi na světě. Hodnota jejich majetku dohromady přesahuje 100 miliard dolarů (2,25 bilionu korun), i když oba dostávají měsíční výplatu v hodnotě pouze jednoho dolaru (22 korun). Jak žijí tito dva technologičtí velikáni?

Oba, Brin a Page, pocházejí z velice vzdělaných poměrů. Rodiče Page oba byli profesoři, kteří se věnovali počítačům a jejich nadšení pro technologie zdědil i jejich syn. Brin je také synem vědců, ale na rozdíl od Page se narodil ještě v Sovětském svazu, odkud se jeho rodina přestěhovala do USA. Brin už v raném věku projevoval velké nadání a proto není divu, že se oba mladí muži setkali ve Stanfordské univerzitě v roce 1995.

Obrovský majetek

I když si že začátku tehdejší studenti moc nesedí, o několik let později společně založili v garáži Google, který je dnes jednoznačně nejpoužívanějším vyhledávačem na světě. Úspěch společnosti Alphabet, pod kterou patří i Google, přinesla jejímu CEO Pageovi a prezidentovi firmy Brinovi, skutečně velký majetek. Jmění Larryho Page je odhadováno na 53,5 miliardy dolarů (1,2 bilionu korun), což z něj dělá osmého nejbohatšího člověka na světě. Spoluzakladatel Googlu Brin se nachází v pomyslném žebříčku hned za ním s majetkem okolo 52,1 miliardy dolarů (1,17 bilionu korun).

S takovými financemi si oba technologičtí velikáni mohou dovolit skutečně mnohé. Zajímavé ale je, že Larry Page si pořídil v kalifornském městě Old Palo Alto historickou nemovitost za 7,2 milionu dolarů (162 milionů korun), která byla vybudována v koloniálním španělském stylu ve třicátých letech minulého století. Okolo svého domu se Page snaží kupovat další pozemky a vytváří ze své nemovitosti ekologicky nenáročnou stavbu s velkým množstvím zeleně a solárními panely. Je celkem známou skutečností, že častým hostem v jeho domě je zakladatel společností Tesla a SpaceX, Elon Musk.

Soukromé jachty i letiště

Sergey Brin své finance také investuje do nemovitostí a je známo, že si na Manhattanu vedle hvězdných sousedů jako Sarah Jessica Parker a Tiger Woods pořídil luxusní penthouse za 8,5 milionu dolarů (191 milionů korun) v roce 2008. Brin také vlastní další nemovitost v kalifornském městě Los Altos Hills, kromě toho si ještě plánoval pořídit další honosné sídlo v New Jersey za neuvěřitelných 48,88 milionu dolarů (1,09 miliardy korun).

Jako všichni i tito časově vytížení vedoucí celosvětově známé společnosti si čas od času zajedou na dovolenou. I když Page ani Brin o svých zájezdech otevřeně nemluví, je známo, že každoročně pořádají elitní Google sjezd na Sicílii, kam zvou slavné kolegy jako CEO Snapchatu Evana Spiegela nebo George Lucase. Za jednu noc v luxusním resortu na Sicílii jsou schopni utratit více jak 2 tisíce dolarů (45 tisíc korun). Page i Brin také jezdí na Fiji, dokonce se tam dopravují na jachtě za 80 milionů dolarů (1,8 miliardy korun), která patří Brinovi.

Larry Page se ale svým kolegou nenechává zahanbit a je také hrdým majitelem vlastní jachty. Page I Brin se ale neomezují pouze na lodní dopravu, zakladatelé Googlu si například pořídili soukromý Boeing a postavili si dokonce i vlastní letiště, které je vyšlo na 82 milionů dolarů (1,84 miliardy korun). Oba dva se také rádi vozí v automobilech značky Tesla. Page svoji přízeň společnosti Elona Muška dokonce dotáhl tak daleko, že jednou prohlásil, že veškerý svůj majetek odkáže této firmě. Doufejme, že nezapomene alespoň na svoji manželku a dvě děti.

Podívejte se, jak žijí jedni z nejbohatších lidí na světě, Sergey Brin a Larry Page. 

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu