Close search

Začínáte plánovat dovolenou? Jak ušetřit energii, čas i peníze

Pixabay Zdroj: Pixabay

Na sociálních sítích můžeme vidět spousty cestovatelů, kteří sdílejí fotky z cest, a člověk by se mohl ptát, kde na to berou. Mnohdy ale tito lidé cestují tzv. low cost. Když tohle člověk slyší, představí si dovolenou ve strašných podmínkách. Ale vůbec to tak být ne-musí a ještě to může být mnohem větší dobrodružství. Jak tedy cestovat low cost?

Připravili jsme si pro vás základní body, jak cestovat co nejlevněji:

Hledejte nejvýhodnější letenky

Zaměřte se na last minute letenky, či vyhledávače, které vám najdou ty nejvýhodnější lety. Jsou to například Momondo.cz, Skyscanner.cz nebo Kayak.com. Je potřeba po letenkách pořádně zapátrat a neomezovat se na vámi známé aerolinky.

Nezaměřujte se na konkrétní destinaci a datum

Neomezujte se na jednu destinaci, ale zkuste rozhodit sítě na více míst. Do vaší vysněné destinace se po té můžete dostat z jiné země mnohem levněji. Také je dobré nezaměřovat se na jedno datum, je totiž mnohem pravděpodobnější, že letenky a ubytování potom najdete mnohem levněji.

Cestujte do destinací s nízkými denními náklady

Levná letenka vás nezachrání, když pojedete do země, kde utratíte majlant za jídlo a dopravu. Proto je dobré najít si destinaci, kde vás jídlo vyjde na minimum a doprava je za pár babek. Například do Spojených arabských emirátů si připlatíte za ubytování, zato jídlo a doprava je v emirátech za pár drobných.

Ubytujte se přes Couchsurfing.org

Skvělá aplikace pro ty, kteří se nebojí spát u někoho doma na gauči. Je to aplikace, kam lidé dávají volná místa na spaní u sebe doma, úplně zdarma. Jako bonus se seznámíte s člověkem, se kterým si můžete vyměnit zkušenosti, a pomůže vám poznat kulturu dané destinace.

Vyměňte hotel za hostel

Pokud nejste fanda sdíleného ubytování, zkuste hostely. Při první myšlence na hostel vám jistě vyběhne ošklivé prostředí, kde byste se báli o svůj život. V dnešní době se hostely hodně rozmohly a jsou mnohdy lepší než nějaké hotely. V některých hostelech máte možnost využít kuchyňku nebo dokonce dostanete snídani zdarma. Stačí jen hledat a dívat se na recenze. S tím vám pomůže aplikace Tripadvisor.cz.

Cestujte přes noc

Cestování přes noc je zpravidla levnější. Nemusí jít pouze o letenky do dané destinace, ale pokud cestujete v dané zemi, přemisťujte se přes noc. Existují tzv. sleeping trains nebo sleeping buses, které vyrážejí večer a přijíždějí do místa určení ráno. Takže ušetříte za ubytování a vyspíte se ve vlaku nebo v autobuse.

Plaťte kartou v měně dané země, používejte bankomaty, ne směnárny

Nepoužívejte směnárny, kde vás většinou oberou. Plaťte kartou a požadujte platbu v měně dané země. Vždy to vyjde výhodněji. Využívejte bankomaty v dané destinaci, které si můžete na internetu dopředu vyhledat.

A jaké jsou TOP low cost destinace? Podívejte se na krásné fotky v galerii!

Nejčtenější články